Elizabeth II, prints Philip ja teised kuningliku pere liikmed 2012. aastal Buckinghami palee rõdul. Foto: Reuters/Scanpix
Inimesed
16. aprill 2021, 13:21

Kes on need 30 leinajat, kes prints Philipi matusel osalevad? (13)

Koroonapandeemia tõttu tohib prints Philipi ärasaatmisel osaleda vaid 30 inimest. Kuningakoda on teatanud leinajate nimekirja, mida vahendab BBC News.

Matusetalitusel osalevad Elizabeth II ning tema neli last: prints Charles koos abikaasa Camillaga, printsess Anne koos abikaasa Timothy Laurence'iga, prints Andrew - tema eksabikaasat Fergiet pole matustele kutsutud - ning prints Edward koos abikaasa Sophiega. 

Kuninglikul paaril on kaheksa lapselast. Prints Charlesi pojad William ja Harry sammuvad matuserongkäigus eraldi, andis õukond teada. Nende vahel on Anne'i poeg Peter Phillips printsessi esimesest abielust. Matusetalitusel osaleb ka prints Williami abikaasa Catherine, Harry abikaasa Meghan jäi Californiasse, sest arst ei soovitanud tal lapseootuse tõttu lennureisi ette võtta.

Peter Phillips lahutas hiljuti abielu ning saabub seetõttu matusetalitusele üksi, kuid tema noorem õde Zara Tindall - kes hiljuti tõi ilmale kolmanda lapse - tuleb vanaisa ära saatma koos oma abikaasa Mike Tindalliga. Ka Andrew' tütred printsess Beatrice ja printsess Eugenie - temagi sai hiljuti emaks - tulevad koos abikaasade Edoardo Mapelli Mozzi ja Jack Brooksbankiga. 

Koos prints Edwardi ja krahvinna Sophiega saabuvad ärasaatmisele nende lapsed Lady Louise (17) ja James (13). Kuninglik pere moodustab matuselistest kaks kolmandikku. Kes on ülejäänud kümme?

Kenti hertsog Edward on kuninganna isapoolne nõbu, kelle ema oli omakorda Philipi sugulane. Gloucesteri hertsog prints Richard on kuningas George V ja kuninganna Mary noorim lapselaps. Printsess Alexandra on kuninganna sugulane, kes oli tema ja prints Philipi pulmas üks pruutneitsitest.

Printsess Margareti poeg David Armstrong-Jones ehk Snowdoni krahv 2017. aastal koos kuninganna ja tema mehega. Foto: Reuters/Scanpix

Matustel osaleb ka kuninganna kadunud õe printsess Margareti poeg David Armstrong-Jones ehk krahv Snowdon. Tema on nende pereliikmete seas, kes matuserongkäigus sarka kandva Land Roveri järel sammuvad. Leinatalitusest võtavad osa ka Davidi õde Lady Sarah Chatto - kes oli lapsena üks pruutneitsitest prints Charlesi ja printsess Diana pulmas - ning tema abikaasa, kunstnik ja endine näitleja Daniel Chatto. 

Prints Philipi suguvõsast osaleb matustel prints Bernhard, kes on Philipi neljast vanemast õest vanuselt teise, Kreeka ja Taani printsessi Theodora lapselaps. Kuna Theodora abiellus Saksa aadlikuga, kes teenis teises maailmasõjas ohvitserina natsivägedes, polnud tema ja ta mees 1947. aastal peetud kuninglikku pulma oodatud. 

Prints Philipi ema Alice von Battenberg koos kahega oma neljast tütrest - Margarita ja Theodoraga. Foto: VIDA PRESS

Kahe noorema õe Sophie ja Cecilile peresid esindab prints Donatus. Mõlemad õed abiellusid Hesseni aadlisuguvõsa liikmetega. Ka Sophie ei osalenud oma venna ja printsess Elizabethi pulmas, kuna tema mees oli Saksa ohvitser. Hiljem kutsuti ta siiski oma venna ja vennanaise Balmorali lossi külla.

Philipi 26aastane õde Cecilie hukkus koos oma mehe, kahe lapse ning veel sündimata pojaga 1937. aastal lennuõnnetuses teel Inglismaale abikaasa noorema venna pulma. Ainsana ellu jäänud tütar suri 1939. aastal ajukelmepõletikku. 

Philipi vanima õe printsess Margarita järeltulijatest saabub matustele Saksamaalt tema lapselaps prints Philipp. 

Leinajate seas on ka prints Philipi lähedane sõber Penelope Knatchbull ehk Lady Mountbatten, kelle ema oli kuninganna kauge sugulane ning kes liitus kuningliku perega, abielludes lord Romsey Norton Knatchbulliga. BBC Newsi teatel õpetas Philip Lady Mountbattenit hobukaarikuga sõitma ning nad olid väga lähedased.