Prints Harry abiellus 2018. aasta maikuus oma vana rügemendi Blues and Royals paraadmundris. Ka isamehena tegutsenud prints William kandis paraadmundrit. Foto: Reuters/Scanpix
Inimesed
15. aprill 2021, 13:32

MUNDRIDRAAMA: kuningakoja meespere matuserõivastuse üle murti piike (28)

Briti ajakirjanduse teatel eiravad kuningliku pere meesliikmed prints Philipi matustel ammust traditsiooni ega kanna sõjaväemundrit. Peamine põhjus olevat prints Harryt piinlikust olukorrast säästa.

Ehkki Harry teenis kahel puhul Afganistanis, ei tohi ta matustel paraadmundrit kanda, sest kaotas kuningakojast lahkudes oma sõjaväelised tiitlid. Protokoll näeb ette, et prints peab kandma tsiviilrõivast. Nõnda olnuks Sussexi hertsog ainus kuningliku pere meesliige, kes laupäeval prints Philipi ärasaatmisel vormirõivas ei ole. 

Nüüd on kuninglik pere The Suni teatel otsustanud, et solidaarsusest kannavad teisedki kuningliku pere meesliikmed ülikonda. Ametlikult pidavat Buckinghami palee sellest täna teada andma. Selle sammuga olevat The Guardiani teatel vaigistatud teinegi õukondlik tüli: tekkis küsimus, kas Elizabeth II keskmine poeg prints Andrew tohib matustele ilmuda admiralivormis.

Andrew taandus mullu avalikust elust oma skandaalse sõpruse tõttu rahamehe ja seksuaalkurjategija Jeffrey Epsteiniga. Printsi on süüdistatud Epsteini alaealise seksiorja teenuste kasutamises, mida ta ise kategooriliselt eitab. Mullu pidanuks 1979. aastal kuninglikku mereväkke astunud ning helikopteri piloodina Falklandi sõjas osalenud Yorki hertsog tõusma oma 60 aasta juubeli puhul admirali auastmesse, ent tema katastroofiliseks peetud teleintervjuu järel seda ei juhtunud.