ARMUTOHTER CASANOVA: Kaheksanda eluaastani peeti Giacomot lootusetuks idioodiks, kuid temast kujunes legendaarne armukunstnik, kes tundis rõõmu naistele naudingu pakkumisest. Nagu selgub, oli Giacomo Casanova ka laialdaste meditsiinialaste teadmistega. Foto: Vida Press
Inimesed
14. aprill 2021, 18:16

Kurikuulus seelikukütt Casanova oli tegelikult meditsiiniekspert!

Kõigi aegade kuulsaim võrgutaja Giacomo Casanova oli värske uurimuse andmeil salameedik, kes paljusid XVIII sajandi daame tervisehädade puhul aitas. Tõsi, vahel nägi ravi ette seksuaalvahekorda tohtriga!

Enda sõnul rohkem kui 130 naisega maganud Veneetsia seikleja Giacomo Casanova (1725–1798) kirjutisi neelatakse endistviisi tema seksuaalvallutuste kirjelduste tõttu. Kuid The Timesi teatel on Casanova memuaaride „Minu elulugu“ värske analüüs paljastanud, et maailma kuulsaim armastaja oli meedik, kelle tähelepanekud pakuvad haruldast pilguheitu XVIII sajandi Euroopa tervishoidu. 

Casanova kirjeldab 1790. aastatel kirjutatud „Minu eluloos“ oma Euroopa rändudel kohatud haigusi, vigastusi ja ravivõtteid. Tema tähelepanu köidavad nii katk kui duellil saadud vigastused. Meditsiiniajaloolane ja psühhiaater Lisetta Lovett, teose „Casanova's Guide to Medicine“ („Casanova teejuht arstiteaduse juurde“) autor kinnitab The Timesis, et itaalia seelikukütt oli silmapaistvalt intelligentne ja tundis kogu elu huvi meditsiini vastu. Giacomo unistas arstiks saamisest, kuid lesestunud ema tõmbas sellele plaanile kriipsu peale. Ometi jätkas Casanova ka hiljem meditsiiniõpikute lugemist. 

Lovetti sõnul pöördusid paljud naised oma tervisehädadega Casanova poole, olid siis mureks vistrikud või soovimatu rasedus. Salatohter olnud leidlik: keegi nahaprobleemidega prantsuse hertsoginna olevat tõrkunud kuulda võtmast Casanova soovitust loobuda teatud toiduainetest ja jookidest. Teda veenis vaid isehakanud tohtri udujutt, et need soovitused pärinevad juudi salateadusest. 

Kuid Casanova jagas veelgi poleemilisemat nõu: armukesest rasedaks jäänud vallalisele Giustiniana Wynne'ile soovitas itaallane abordi tegemist... seksuaalvahekorra ajal tema enesega. Kuid protseduur ei õnnestunud ning Giustiniana tõi lapse kloostris ilmale. Lovett manitseb siiski, et ajaloolisi isikuid ei maksa tänapäeva mõõdupuude järgi hukka mõista. Casanova õpetas naistele ka rasedusest hoidumist. Ühele noorele daamile, kellega itaalia armutohter polnud veel maganud, näitas ta õhukesi kondoome ja seletas, kuidas neid kasutatakse. Selle peale puhkenud daam naerma. 

Mitmed ravimeetodid, millesse Casanova uskus, näiteks aadrilaskmine ja elavhõbedaga ravitsemine, on ammu hukka mõistetud. Kuid tema auks tuleb öelda: ta ei pidanud neid imerohuks, mis kõigi tõbede puhul aitaks, ning möönis, et nende universaalne pruukimine võib ohtlik olla. Lovetti hinnangul kannatas Casanova hilisemas elus depressiooni all. Legendaarne seelikukütt veetis iga päev vähemalt kümme tundi mälestuste kirjapaneku kallal – Lovetti sõnul aitas see Casanoval musti muremõtteid eemale tõrjuda.