Wessexi krahvinna Sophie koos oma tütre Lady Louise Windsoriga pühapäevase jumalateenistuse järel. Foto: Reuters/Scanpix
Inimesed
12. aprill 2021, 12:36

Minia prints Philipi surmast: „Keegi oleks tal otsekui käest kinni võtnud ...“ (7)

Elizabeth II ja prints Philipi pojanaine Sophie kinnitab, et 99aastane prints lahkus siitilmast ülirahulikult. "See oli nii õrn. Keegi oleks tal otsekui käest kinni võtnud, ja nii ta lahkuski," rääkis Wessexi krahvinna pühapäeval.

Kuningliku paari noorima poja prints Edwardi abikaasa kirjeldas oma äia viimaseid eluhetki pärast pühapäevast jumalateenistust Windsori pargi kuninglikus kabelis. 99aastane prints Philip suikus igavesele unele reede hommikul Windsori lossis, kus tema ja kuninganna olid veetnud suurema osa koroonapandeemiast. Philipil jäi saja aasta juubelist puudu kaks kuud ja üks päev.

Sophie sõnul oli tema äia surm ülimalt rahulik. "Nii oli tema jaoks õige. See oli nii õrn. Keegi oleks tal otsekui käest kinni võtnud, ja nii ta lahkuski. Väga-väga rahulikult. Ja muud me ju inimese jaoks ei tahagi, eks ole?"

Päev varem oli Sophie reporteritele rääkinud, kuidas kuninganna 73 aastat kestnud abielu järel ilma oma armsa kaasata toime tuleb. "Kuninganna on olnud vapustav," kinnitas Wessexi krahvinna pisarsilmi. Pühapäeval lisas Sophie aga: "Kuninganna mõtleb ennekõike teistele, mitte endale."

Kuningliku paari keskmine poeg prints Andrew ütles jumalateenistuse järel, et Philipi surm jättis kuninganna ellu tohutu tühimiku. "Mul on emast väga kahju," ütles Yorki hertsog. "Tema tunneb seda kaotust ilmselt rohkem kui keegi teine."

"Võib peaaegu öelda, et oleme kaotanud oma rahva isa."

Monarhi abikaasa saadetakse pereringis viimsele teele laupäeval Windsori lossi püha Jüri kabelist.