Britid toovad lahkunud printsi mälestuseks Windsori lossi juurde lilli.Foto: Scanpix
Inimesed
11. aprill 2021, 14:26

Prints Philipi kirst sõidutatakse matusepäeval kabelisse ta enda disainitud maasturis (7)

9. aprillil 99aastasena surnud Prints Philip saadetakse viimsele teele laupäeval, 17. aprillil. Ärasaatmisele saab Suurbritannia koroonareeglite kohaselt kutsuda kuni 30 inimest. Tagasihoidlik tseremoonia toimub Windsori lossi territooriumil asuvas St George'i kabelis. Ärasaatmisel osalevad Philipi lähimad pereliikmed. 

Inimestel palutakse matusepäeval mitte koguneda. Küll aga kannab BBC kohaliku aja järgi kell 15 toimuvat matust üle. Matusepäeval peetakse ka üleriigiline vaikuseminut.

Daily Maili andmeil suri Philip Windsori lossis oma eraapartemendis. Kuigi õukondlased surma üksikasju ei paljasta, usutakse, et kuninganna Elizabeth II viibis oma mehe surivoodil. Lehe teatel halvenes Philipi seisund neljapäeval üleöö, kuid kuninganna välistas põdura abikaasa haiglasse viimise. Daily Telegraphi teatel soovis Philip surra omaenda voodis ja omaenda tingimustel. Kuninganna austas tema soovi. 

Daily Mail vahendas juba 2013. aastal prints Philipi sõnu, et ta ei soovi riiklikke matuseid ja sellega kaasnevat kära. Suurt matust ei soosiks ka Inglismaa koroonaolukord. Nii tulevad matustele vaid Philipile kõige lähedasemad 30 inimest. Suurbritannia peaminister Boris Johnson otsustas printsi ärasaatmisele minemata jätta, et mitte ühte vähest kohta Philipi sugulaste käest ära võtta.

Prints Philipil ja kuninganna Elizabethil on neli last, kaheksa lapselast ja kümme lapselapselast. Californiast lendab kodumaale vanaisaga hüvasti jätma ka prints Harry. Tema abikaasal, viimaseid kuid rasedal Meghan Markle'il (38), soovitas arst mitte pikka stressirohket lennureisi ette võtta. Oma vanuse tõttu on Meghan riskirase, ka on tal juba ühel korral rasedus katkenud. 

Prints Harry pole kodumaad väisanud alates selles ajast, kui ta veidi üle aasta tagasi koos Meghani ja pisipoja Archiega Põhja-Ameerikasse kolis ja kuningliku pere tegevliikmete hulgast välja astus. See on ka esimene kord, kui ta näeb oma perekonda näost näkku pärast enda ja Meghani pommintervjuud Oprah Winfreyle, kus paar süüdistas kuninglikku perekonda rassismis ja selles, et kuningakoda ei soostunud enesetappu kaalunud Meghanit toetama, kui kõmumeedia teda materdas.

Prints Philipi kirst sõidutakse Windsori lossi peasissepääsu juurest St George'i kabelisse spetsiaalselt kohandatud Land Roveriga, mida mees ise eluajal disainida aitas. Auto sõidab jalakäijate tempos ning matuselised kõnnivad sellel järel. Sõit kestab kaheksa minutit. Sõnakas prints Philip olla kuningannale öelnud: „Lihtsalt pistke mind Land Roverisse ja sõidutage Windsorisse.“ 

Prints Philipi disainitud Land Rover, millest saab tema matuseauto. Foto: Vida Press

Märtsis ligi kuu aega haiglaravil viibinud prints Philip teadvustas endale, et kaua pole tal enam jäänud. Nii kutsus ta Daily Maili andmetel poja prints Charlesi (72) enda haiglavoodi juurde ning käskis tal kuninganna eest hoolitseda, kui teda enam pole. Ka andis ta pojale juhiseid, kuidas kuninglikku perekonda läbi järgnevate aastate juhtida. Palee allikas sõnas: „Philipi viimasel eluaastal olid nad Charlesiga lähedasemad kui kunagi varem.“