Soome Vabariigi 9. president Mauno Koivisto (1923 - 2017)Foto: Scanpix
Inimesed
11. aprill 2021, 12:00

President Koivisto lesk paraneb rängast kukkumisest

President Mauno Koivisto lesk Tellervo kukkus aasta lõpus oma kodus, kuid alles nüüd selgub, kui rängalt.

Ilta-Sanomat kirjutab, et 92aastane Tellervo Koivisto murdis esimesel jõulupühal oma kodus kukkudes reieluupea. Ta oli just naasnud oma mehe Mauno haualt ning valmistus madala treeningpingi abil tavapärast treeningut tegema. Kuid jalg vääratas ja Tellervo kukkus. Õnneks suutis vanaoproua helistada mobiiltelefonilt oma tütrele Assile. 

Haiglas diagnoositi Tellervo Koivistol reieluupea murd. Lisaks olid viga saanud tema pea ja rangluu. Töölö haiglas viibis presidendi lesk neli päeva, seejärel viidi ta hooldushaiglasse. Koju pääses Tellervo Koivisto täpselt kuu aega pärast õnnetust. 

Enne õnnetust oli Koivistol olnud kombeks Katajanokka rajoonis pikki jalutuskäike teha. Nüüd on need õnnetuse ja pikaks veninud talve tõttu soiku jäänud, kuid treeninguid pole proua Koivisto lõpetanud, toonitab Ilta-Sanomat. Ta käib kaks korda nädalas taastusravis, kuid räägib lehele humoorikal toonil, et tal on nüüd harrastus. "Toolilt tõusmine ja toolile laskumine ilma käte abita," seletab Tellervo. "Kolm ringi, igaühes viisteist harjutust, ja ringide vahel väike paus." Peaasi olevat hästi-hästi aeglaselt istuda. 

"Selle treeningu eest annan endale hindeks üheksa. Samuti oma üldise vormi eest. See on kõrgeim hinne, mida ma andma nõustun. Minu diapasoon on 7,5-9."