Buckinghami palee töötajad paigutamas aia külge teadet Elizabeth II 99aastase abikaasa prints Philipi surmast. Foto: Reuters/Scanpix
Inimesed
9. aprill 2021, 16:50

ALGAS OPERATSIOON „FORTH BRIDGE“: kas prints Philip maetakse Windsori lossi territooriumile?

Täna hommikul leseks jäänud Elizabeth II alustas ametlikku kaheksapäevast leinaperioodi, kirjutab Daily Mail. Käiku on läinud prints Philipi matuste korraldamine salanime all operatsioon "Forth Bridge".

Elizabeth II (94) andis õukonna kaudu teada, et tema 99aastane abikaasa suri täna hommikul Windsori lossis. Daily Maili andmeil märgib see leinaaja algust: monarh ei täida kaheksa päeva jooksul ühtki ametikohustust. Ametlikult kestab kuninglik leinaaeg 30 päeva.

Ka kuningliku paari lapsed ja lapselapsed alustavad leinaaega, mis lehe teatel võib kesta mitu nädalat. Kuninglik pere, kuninglikud residentsid ja Tema Majesteedi esindajad nii kodumaal kui ka võõrsil kannavad musta ning kasutavad kirjutamiseks leinarandiga paberit. 

Eelseisvatel päevadel kannavad kümned inimesed Buckinghami ja Windsori lossi personalist sõjaväelaste ja vaimulikeni hoolt, et elu kuningakojas sujuks ka kuningannale ränkvalusal ajal. Valmistutakse kuninglikeks matusteks. Daily Mail andmeil saab Edinburghi hertsogi viimseks puhkepaigaks Windsori lossi territooriumil asuv Frogmore Gardens – sealsesse kaunisse aeda on maetud mitmed Briti kuningliku pere liikmed. Kuninglikus mausoleumis asub kuninganna Victoria (1819–1901) ja tema mehe prints Alberti (1819–1861) hauakamber, selle lähistel on ka kuninganna Victoria ema, Kenti hertsoginna (1786–1861) mausoleum (pildil). 

Sotsiaalse distantseerumise reegleid järgiv matusetseremoonia toimub lehe teatel Windsori lossi St George’i ehk püha Jüri kabelis, kus 2018. aasta mais laulatati prints Harry ja Meghan Markle. Usutavasti saabub prints Harry Californiast vanaisa matustele – kuid kas temaga ühineb ka lapseootel Meghan?