Kirjanik Juhan Voolaiul on praegu suurema tööna käsil sporditeemaliste novellide kirjutamine.Foto: Erakogu
Raamat
8. aprill 2021, 16:51

Kuidas tähistab Tartu linnakirjanik Juhan Voolaid 50. sünnipäeva?

Jaanuaris Tartu uueks linnakirjanikuks saanud Juhan Voolaid tunnistab, et ametisse sisseelamine on läinud kenasti: esialgne erutus on taandunud, elu-, töö- ja kirjutamisrutiin taastunud.

Senisest tööst erilises ametis rääkides tunnistab Voolaid, et kõige erilisem hetk ongi tal olnud linnakirjanikuks kuulutamise tseremoonia Kaarsilla tagumise otsa juures, kus prožektorid n-ö näkku suunati. 

„Ma pole kirjanikuna varem sel moel tähelepanu keskpunkti sattunud, aga see oli tore elamus. Linnakirjaniku nimetusest on olnud tuntavat abi, ürituste korraldajad ja asutuste pidajad tunnevad mu vastu huvi ning pakuvad välja tegevusi,“ tutvustab Voolaid. 

Tema tegemisi on üksjagu mõjutanud asjaolu, et mais toimuma pidanud Prima Vista kirjandusfestival lükati sügisesse. „Mul oli seal päris mitu etteastet ja üritust kavas, muuhulgas pidi Kaarsillal toimuma fototöötluste näitus „Nihestatud Tartu 2 / Dislocated Tartu 2“. Kaarsilla näitusepind oli pikalt ette broneeritud ning pole teada, kas edasilükkamise korral näitus seal toimuks. Viimased päevad on siiski lootust andnud, et näitus saab mais üles,“ märgib ta.

Juhan Voolaid ei oska hinnata, kui palju on koroona ta uut ametit mõjutanud. „Ma ei tea, milline oleks linnakirjaniku elu ilma koroonaviiruseta, kui palju oleks kutseid kohtumistele lugejatega jms. Praegu on kohtumised toimunud põhiliselt interneti vahendusel,“ sõnab ta. Aga nagu linnakirjanik nendib, siis üldiselt eeldab kirjutamine eraldatust ja omaette nokitsemise võimalust, ning koroona-aeg mitte ainult ei paku seda, vaid surub lausa peale. „Uued jutud valmivad seega üsna harjumuspärases tempos,“ lisab kirjamees.

Praegu on kujundamisel ta kolmas Tartu lugude raamat „Tartu Jaani ürik ja elu mõtte räpane saladus“. Nagu Voolaid ise ütleb, siis trüki ja poodidesse saatmisega pole tarvis kiirustada, sest ühiskond on lukus ja poedki suletud. Praegu on tal suurema tööna käsil sporditeemaliste novellide kirjutamine. „Üks lugu, milles neljabobi kolmas mees satub tugevasse identiteedikriisi, peaks ilmuma suvel Loomingus. Teine pikem jutt avaldub eelduste kohaselt järjena ajakirjas Jalka. Eesti võistkond, keda isegi kodumaal ei sallita, jõuab imekombel Euroopa karika finaali, kus ta kohtub Lõuna-Euroopa jalgpalligigandiga,“ tutvustab Voolaid.

13. aprillil saab Juhan Voolaid 50aastaseks. Kuidas näeb välja linnakirjaniku sünnipäev? „Õigel sünnipäeva päeval käin jalutan vanematega pargis ja õhtul söön kodus perega torti. Pidu sõpradega koroonapiirangute tõttu pidamata ei jää. Lükkan selle augustikuusse, kui inimesed loodetavasti jälle üksteisega läbi käia saavad,“ vastab ta.