Maailm
4. aprill 2021, 19:55

NASA helikopter Ingenuity laskus Marsi pinnale (8)

„Kinnitame: helikopter jõudis Marsi pinnale,“ teatas NASA laupäeval. Peaaegu nädal aega kestnud töö, et eraldada kopter Ingenuity emaalusest, jõudis sellega lõpule. Tilluke kopter läks mõni samm eemale ja hakkas oma päikesepatareisid laadima. Esimese katselennuni Marsi atmosfääris loodetakse jõuda neljapäeval, 8. aprillil.

Viimane emaaluselt Perseverance kopterist tehtud fotolt (pildil) saab näha, kui tilluke on see neljal jalal seisev õhusõiduk võrreldes ümberringi laiuva Marsi maastikuga, märgib internetiportaal msn.com. Enne seda pidi tegema tubli tükk tööd teha, et vabastada kopter teda lennu ajal katnud kaitsekilbist ja ajada emaalus tulevaseks „lennuväljaks“ mõeldud kohale. Kõik see võttis aega ning kopter kulutas kõigi operatsioonide tarvis Perseverance'i energiat.

„Lähim ülesanne ongi nüüd tema patareisid laadida ja öökülm üle elada,“ teatas NASA laupäeval. „Ootame Ingenuitylt kannatamatult uusi teateid.“

Meenutamaks Marsi kopterile eelnenud õhusõiduajalugu, on Ingenuityl kaasas tükike lennukist, millega vennad Wrightid startisid 17. detsembril 1903. aastal Põhja-Carolina linna Kitty Hawk lähedalt. See oli esimesi lende maailmas õhust raskemal vahendil.