Sisuturundus
22. aprill 2021, 11:21

Vali Kastre vald – just siin elavad Lõuna-Eesti kõige rahulolevamad inimesed

Tartumaa kagusuund, käesoleva aasta 12. jaanuari seisuga 5500 elanikku – see on Kastre vald, kus elavad Statistikaameti uuringu kohaselt kogu Lõuna-Eesti lõikes enim elukeskkonnaga väga rahul inimesed.

Heade naabervaldade hulgast Luunjaga on piiriks Emajõgi, mida lisaks tavapäraste sildade kaudu saab ületada ka Kavastus asuva parve abil. Parvega jõeületuskoht on tänapäeval Eesti ainus selletaoline.

Kavastu parv

Mida põnevat Kastre vallas toimub? 

Mai keskel liiguvad rahvatantsijad üle Eesti Võnnu suunas, sest seal on tänaseks juba 21 aastat toimunud kaerajaani võistutantsimine. Legendi põhjal kirjutati tuntud rahvalaul „Kaera-Jaan” Lääniste külas elava sepa Jaan Matsoni järgi, kelle hüüdnimi oli justnimelt Kaera-Jaan. Kord olevat ta käinud akna taga piilumas, kui häärberitüdrukud ennast pesid. Pärast seda meisterdasid mõisa käsitöölised Kaera-Jaanile pühendatud pilkelaulu, mille taustal veel tänapäevalgi jalga keerutatakse. Võnnus toimuv võistutantsimine pole aga pelgalt rahvatantsijatele. Tegevusi jagub terve päeva jooksul kogu perele: kevadlaat, õpitoad, mängumaa lastele ning õhtune simman.

Kaerajaan

Juba aastakümneid on aset leidnud Haaslava Meeskoori poolt korraldatav Haaslava Meestelaulupäev, kuhu igal kevadel kogunevad sajad lauluvennad lähemalt ja ka veidi kaugemalt. Muide, Haaslava meeskoor on üks vanemaid (2023. aastal saab 100-aastaseks) ja üks väheseid täies elujõus tegutsevaid maameeskoore Eestis. Stabiilselt laulab seal lausa 40 meest.

2019. aastal juba 40. korda peetud Haaslava Meestelaulupäev pakkus hulganisti emotsioone. Foto: Riina Vals

Kogu Baltikumi suurim lennundusüritus – Eesti Lennupäevad – toob juunis Kastre valda tuhandeid külalisi nii Eestist kui ka välismaalt, sest tegevust jagub igas vanuses inimestele. Saab nautida närvikõdi pakkuvat lennuprogrammi, kus tehakse erinevaid vigur- ja demolende, aga ka langevarjuhüppeid. Võimalus on osaleda huvilendudel. Pere pisemad saavad aega veeta lastenurgas, batuudil hüpates või hoopis karussellil sõites.

Lennupäevad

Vanavaralaat „Sulle-Mulle“ on Mellistes toimunud alates 1997. aastast. Laadal müüakse antiikesemeid ja vanatehnikat. Juba aastaid on valitud müüdava kauba hulgast kõige omapärasem ese, millele omistatakse tiitel Mäksa Molu. Taolise tiitli on saanud näiteks röövpüüdja ehk käsitsi vändatav vaikne paadimootor röövpüügi tarbeks.

Sulle-Mulle

Kas Kastre vallas sportida saab?

Tervislikke eluviise ja liikumist harrastavatele inimestele on hästi tuntud Kastre Sportlik Nelik. Tegemist on tervet kalendriaastat hõlmava tervisespordiürituste sarjaga Kastre vallas, mis on mõeldud kõigile neile, kes tunnevad liikumisest rõõmu ja soovivad koos perega aktiivselt aega veeta. Sari viib igal aastal osalejad nelja Kastre valla looduskaunisse paika. Sarja mõte on pakkuda tervisespordi harrastajatele sportlikku väljakutset ja olla abiks peredele regulaarse tervisespordi harjumuse kujundamisel.

Sportliku Neliku kogupere rattamatk 2020 augustis

Kastre vallas asub tõeline spordisõprade unistus – Vooremäe. Sealt leiab aktiivset tegevust igal aastaajal: jooksmine, suusatamine, kelgutamine, rattasõit, disc-golf. Käesoleval aastal on plaanis rajada kunstlume tootmise võimekus ning järgmiseks kalendriaastaks on olemas toetusraha Vooremäele keskusehoone ehitamiseks.

Avalikke ja täiesti tasuta sportimisvõimalusi on Kastre vallas teisigi: välijõusaalid, tenniseväljak, võrkpalliväljakud, staadionid koolide juures. Nendest kõige värskem on 2018. aastal rajatud Võnnu Keskkooli staadion.

Koostegemine

Eelmisel aastal sai Kastre vallas alguse Maitsva Toidu Tee. Oma olemuselt kodukohvikutepäev, kus võõrustajad avasid oma kodude väravad ja kutsusid maitsma erinevaid kokakunsti saavutusi. Avatud oli 18 kohvikut, mida külastas ligi 1000 inimest. Õhtule pani punkti kontsert Priiuse seltsimaja hoovis. Maitsva Toidu Tee valiti Kastre valla elanike poolt Kastre valla aasta sündmuseks 2020. Ürituse algne idee tuli kogukonna poolt ning ettevalmistusi tehti koos külaseltsiga Priius. 

Kastre vallas on erinevate piirkondade kogukonnad koondunud mitmete tegusate külaseltside alla. Koos mõeldakse välja ja viiakse ellu huvitavaid projekte. Olgu selleks mänguväljaku rajamine, kontserdi korraldamine või mõni muu põnev koostegemine.

Haridus ja noorsootöö

Melliste Algkool-Lasteaed – mängime mõnuga, õpime himuga, töötame tõhusalt. Seni kuueklassilisena tegutsenud kool-lasteaed muutub järgneva kolme aastaga üheksaklassiliseks.

Sillaotsa Kool – loovus, loodus, liikumine. Koolimaja ja lausa kaks lasteaiahoonet. Üks hoone miljonivaadet pakkuva Roiu järve kaldal ja teine tuliuus ning kaasaegne lasteaed Haaslava külas.

Võnnu Keskkoolis saab omandada gümnaasiumihariduse. Lisaks tavapärastele ainetele on võimalus õppida programmeerimist, turundust, graafilist disaini, meditsiini aluseid. Võnnus on ka lasteaed.

Kastre valla noored saavad oma vaba aega veeta noortekeskustes Roiul, Võnnus ja Mellistes. Melliste noortekeskus on üks ainulaadne kui mitte ainuke Eestis, mis on projekteeritud ja ehitatud spetsiaalselt noortekeskuse ja raamatukogu jaoks.

Mida külalised Kastre vallast leida võivad?

Siin asub Eesti üks ja ainuke Lennundusmuuseum, mille väljapanekute hulgast võib leida lausa 26 lennukit ja 4 helikopterit. Õhutõrje osakonnas on esindatud kõik nõukogude ajal Eesti territooriumil paiknenud maa-õhk raketid. Adrenaliini pakuvad 20 meetri kõrgune katapult, Ameerika mägede ja piloteerimissimulaatorid ning langevarjuhüppe simulaatorid.

Lennundusmuuseum

Lange motokeskuse kardirada, mis on Lõuna-Eesti pikim, avati 2018. aasta kevadel. Kardirada on looduslike tõusude ja langustega, 1015 meetrit pikk ning 9 meetrit lai, mistõttu saab rajal pidada nii Eesti kui Euroopa meistrivõistlusi.

Põhjamaade suurim sisekardihall valmis 2020. aasta veebruaris. Üle 5000 m² suurusel pindalal kulgeb asfaltkattega kardirada, mille üldpikkus on 450 meetrit ning laius 6 meetrit. Sisehallis sõidavad ülivaiksed elektrikardid, mille juhtimine on mugav ja lihtne nii algajale kui ka kogenenud sõitjale.

Lange

Järvselja ürgmets on koht, kus asub National Geographicu kollane aken. Aga mitte ainult. Matkarajal võib kohata üle 360 aasta vanust Kuningamändi ning üle 40 meetri kõrgusele küündivate latvadega kuuski, mis on ka Eestimaa kõrgeimate puude hulgas. Rada kulgeb osaliselt laudteel, marsruudi pikkuseks on 1-5 kilomeetrit. Järvselja metskond tähistab sel aastal auväärse 100 aasta täitumist.

Järvselja

Kui see kõik sind kõnetas, tule meile külla.

Veel parem, tule Kastre valda elama! Valikuid on erinevaid: alates linnalähedaste külade uusarendustest kuni maalilistes kohtades paiknevate privaatsete maamajadeni.