Foto: Facebook
Õhtulehe horoskoobid
1. aprill 2021, 16:17

NALJAPÄEVA BLOGI | NOËP ühines BC Kalev/Cramo korvpallimeeskonnaga. Uku Suviste asemel sõidab Eurovisionile Jüri Pootsmann (4)

1. aprill on päev, kus saab sõbrale süüdimatult valetada, et tal on selg mudane või midagi veel õelamat. Õhtuleht kogus blogisse kokku, milliste naljadega üllatasid erinevad inimesed ja instituudid. 

Eestis tehakse aprillinalja 1. aprillil ja harvemini ka viimasel aprillipäeval. Kes muul ajal aprilli teeb, seda on õigus kutsuda "aprillisiga viie põrsaga" ja muul viisil, kirjutab Berta

Selle kergemeelse ja lustaka päeva saamislugu on keerukas ja mõtlemapanevalt koomiline. Traditsiooniliselt pühitseti uut aastat paljudes vanades kultuurides, mh roomlaste ja hindude poolt, 1. aprillil. Pärimuse järgi põhjustas paavst Gregorius XIII kalendrireform, millega nihutati uusaasta 1. aprillilt 1. jaanuarile, palju segadust. Osa inimesi jätkas vanade kommete järgi elamist ja uue aasta tähistamist 1. aprillil. Neid siis hakatigi haneks tõmbama, neile naljaõnnitlusi saatma või narriks hüüdma (päeva nimi paljudes keeltes on narripäev). 1. aprilli tähistatakse väga paljudes maailma riikides, kõikjal on levinud ka aprillikaartide saatmine.

15:33
Katharina Toomemets

Coca-Cola Plaza läheb lammutamisele

Täna hommikul šokeeris kultuurivaldkonda teade, et Eesti suurim kino Coca-Cola Plaza läheb koos Postimajaga lammutamisele, et mitte varjata naabrite vaadet Viru Keskusele ja vastupidi.

Hoonete asemel rajatakse sinna kesklinna suurim parkimisplats, mis loob piirkonnale rohkem miljööväärtust ja nii muutuks kesklinn autoomanikele taas atraktiivseks.

Projekti rahastab ja kinnistuomanikele tasub Eesti Roheliste Ühing, kes näeb selles võimalust luua Tallinnale õitsvat ja rohelist tulevikku, sest istutab iga parkimiskoha juurde krüsanteemid. Krüsanteemid teatavasti puhastavad õhku kõige paremini, seega on tegemist täiesti rohelise projektiga.

Lillede istutamiseks taotletakse toetust ka Euroopa Liidult, kes hetkel antud teemale siiski kommentaare jagada ei soovinud, mainides vaid, et neil võtavad asjad aega.

Kinole leitakse aga uus asukoht. Veel pole otsustatud, kas 11 kinosaaliga kobarkino ehitatakse Patarei vangla territooriumile või loodavale kasiinosaarele.

15:27
Katharina Toomemets

Seto Line paneb reisijad sihtkohta saamise nimel pingutama

 

15:26
Katharina Toomemets

Ansambel Meie Mees läheb missioonile!

 

15:13
Katharina Toomemets

Kellele haisteiki?

 

14:00
Merilyn Närep

12:50
Merilyn Närep

12:45
Merilyn Närep

12:37
Merilyn Närep

12:31
Merilyn Närep

12:19
Merilyn Närep

11:10
Merilyn Närep

10:42
Merilyn Närep

Euroopa Ringhäälingute Liit (EBU) teatas, et lisaks Eurovisionile hakatakse korraldama Wintervisioni-nimelist lauluvõistlust. Esimene Wintervision toimub järgmise aasta detsembris Põhja-Rootsis, jäähotelli poolest kuulsas Jukkasjärvis.

Osalt taliolümpiamängudest inspireeritud Wintervision hakkab toimuma iga kahe aasta tagant ning laule esitatakse vaid lumel ja jääl, kirjutab Eurovision.tv. Kohalikud võimud panevad püsti ajutise vabaõhuareeni Snow Globen Arena, kuhu mahub istuma kuni 2000 vaatajat. Taustal on sätendavad jäised metsad, kepsutavad põhjapõdrad ja mõistagi virmalised. 

Etteasted võiksid olla lumeteemalised. Soovitatav on kõikvõimalike kellade (aisakellad, uksekellad jms) kasutamine. Osalejatel peavad jalas olema suusad, uisud või räätsad. Paljajalu olla ei tohi. Loomi lavale ei lubata, aga kui põhjapõdrad, pruunkarud või hundid peaksid lavale sattuma, ei hakka korraldajad sekkuma. 

Rootsi pääseb lauluvõistlusele automaatselt, nagu ka nn Jäine Viisik - riigid, kus sajab kõige rohkem lund: Norra, Venemaa, Island, Soome ja Šveits. Juba on nõusoleku andnud 15 EBU liikmesriiki, nende seas Türgi ja Küpros. Kui Austraalia peaks otsustama osaleda, saab nende delegatsioon eraldi ning võib Wintervisionile esitada mõne suvise tantsuloo.

10:27
Merilyn Närep

10:25
Merilyn Närep

Eesti ettevõtete leidlikkus toob õlle püsiühenduse igasse majapidamisse.

Tehnoloogiaettevõte Corle ja väikepruulikoda Tanker on leidnud nutika võimaluse  rajada samaaegselt vajalik taristu nii Interneti, elektri kui ka õlle kodutarbijani viimiseks.

Tervisekriisi ajal on inimesed üha enam eraldunud kodudesse ning paljud leibkonnad ei näegi enam vajadust füüsilise töökoha või meelelahutuse järele. Üha rohkem inimesi töötab kodukontoris ning ka õhtune meelelahutus restorani- ja baarikülastuste näol on asendunud aja veetmisega koduseinte vahel. Tekkinud olukord seab olemasoleva infrastruktuuri ja inimeste stressitaseme tõsise löögi alla. Corle on viimastel aastatel rajanud kiire internetiühenduse enam kui 7000 majapidamisele ning ehitanud üle 1000km sidekaableid. 

Nüüd on aeg järgmiseks väljakutseks uue ärisuuna näol. Ettevõtte kõige mahukamaks projektiks käesoleval aastal on enam kui 1700 tarbijaga juurdepääsuvõrgu rajamine Raplamaal, Kohila vallas, Aespas. Esimeses järjekorras ehitatakse umbes 1m sügavusele torustik, mille sisse paigaldatakse sihtotstarbest lähtuv meedia - näiteks Internetiühenduse jaoks vajalik valguskaabel ja joogi ülekandeks plastikust toru. Veterinaar- ja Toiduameti spetsialistid on kinnitanud, et torustikus kasutatav polüetüleenil baseeruv kõrgekvaliteetne plastikust mikrotorustik on sobilik ka vedelike ülekandmiseks. Corle juhatuse liige Mattias Männi kinnitab, et olukord, kus Internet saab õlleseks või õlu satub Internetti, on välistatud: ”Toruühenduste survetugevus on testitud 10 atmosfäärise rõhuga, mis tagab täieliku turvalisuse ning rahuldab ka võimalikke nädalavahetusel tekkivaid tarbimise kõikumisi.” Eesmärgiks on suunata passiivselt jahutatud ning mõnusalt värske õlu igasse majapidamisse.

Eesti ettevõtete leidlikkus toob õlle püsiühenduse igasse majapidamisse. (Pressimaterjal)

Tanker pruulikojale tuli koostööpakkumine esialgu täieliku üllatusena, kuid peale esialgseid teste olid õllepruulijad valmis kaasa lööma. Pruulikoja tegevjuht Jaanis Tammela on Eestis toodetud mikrotorusid katsetanud nüüdseks juba 3 kuud ning esialgne skepsis on asendunud vaimustusega: “Arvasime, et Tankeri tootmise purkidele üleviimine oli innovatsioon, aga selle uudse lahendusega kaob pakendite kasutamise vajadus täielikult.” Oleme välja arvutanud, et Aespa laadses piirkonnas Eesti keskmist õlletarbimist arvestades kaob vajadus 200.000 pakendi taaskäitlemise järgi aastas. Samuti on õlletehases võimalik saavutada märkimisväärne võit laopinna vähendamise ning pakendisse villimise arvelt. Kodukontorites töötamise osakaalu suurenemisel võib efektiivsusest tulenev võit kujuneda veelgi suuremaks.

Pilootprojekti edukust eeldades on Corle ja Tankeri õlleeksperdid rajamas juba ärimudeleid esialgu piirkondlikuks, ent projekti hilisemates faasides ka regionaalseks õlle ülekandevõrguks, kus sarnaselt side- ja elektrivõrkude käivitatakse riigipiiride ülene Beer Pool. Est-Beer-Link1 on planeeritud lähima viie aasta jooksul põhja ning Est-Beer-Link2 sellele järgneva aasta jooksul lõuna suunale, tagamaks katkematu õlleülekanne ka kodumaiste pruulikodade tööseisakute korral. Kodutarbijale peaks pakkuma rahuldust, et kavandatavad ülekandeefektiivsusest tulenevad muudatused toovad endaga kaasa ka õlle hinna languse.

Corle on 2006. aastal Eestis asutatud ettevõte, mis tegutseb lisaks Eestile ka lähiriikides, eelkõige Põhjamaades ja Kesk-Euroopas. Ettevõte põhineb peamiselt Euroopa institutsionaalsete investeerimisfondide kapitalil.Ettevõtte peamised kliendid on infrastruktuurivõrkude omanikud, operaatorid, kohalikud omavalitsused ning teised eraettevõtted.

Tanker Brewery OÜ on 2014. aastal asutatud väiketootja, kes pruulib erilist ja maitseküllast õlut. Eestis pruulitud käsitööõlled on tänaseks kogu maailmas väga tunnustatud ja kõrgelt hinnatud oma kvaliteedi, põnevate ja julgete maitsete poolest.

10:21
Merilyn Närep

Tartu Ülikool avab arvamusliidri magistriõppekava

Alates 2021/2022. õppeaastast avab Tartu Ülikool igas oma valdkonnas arvamusliidri õppekava, mille eesmärk on anda tulevastele arvamusliidritele võimalikult laiaulatuslik ja nüüdisaegne haridus.

Kui soovid olla tulevikus kuulus, edukas ja materiaalselt kindlustatud, siis esita oma avaldus juba täna. (Tartu ülikool)

Meditsiiniteaduste valdkonnas õpivad tulevased arvamusliidrid viroloogiat, mikrobioloogiat, pandemioloogiat, vaktsinoloogiat ja immunoloogiat, saavad teadmisi isiku- ja enesekaitse kohta (maskid, sirmid, võitluskunst jne) ning omandavad praktilisel tasemel neuro- ja geenmuundamise oskused.

Loodus- ja täppisteaduste valdkonnas keskendutakse meedias kasutatavatele infotehnoloogilistele vahenditele ja keskkondadele (YouTube, tumeveeb, blogindus jne), häkkimisele (sh biohäkkimine), arvamusmudeldamisele, sodiaagimaagiale ning alternatiivgeograafiale, -füüsikale ja -keemiale. Arvamusliidritele väga vajalikku säutsumisoskust õpitakse kevadhommikuti toimuvates välipraktikumides.

Sotsiaalteaduste valdkonnas õpitakse lobitööd, parapsühholoogiat, suunamudimist, kallutatud rahvaküsitluste korraldamise meetodeid, ajupesu, poliitbroilerite koolitamist, krüptokaevandamist, JOKK-skeeme, brändimist ja ajakirjandust (trüki-, interneti- ja kollast meediat). Valikainena on võimalik läbida eluülikooli praktilisi kursusi.

Humanitaarteaduste ja kunstide valdkonnas saavad üliõpilased võtta kõne-, teatri- ja mustkunstitunde, õppida estonglish’it, kantseliiti ja rohkesõnalise mittemidagiütlemise meetodeid, ajaloo ümberkirjutamist, usu- ja kultuuripöörde võtteid, meemindust ning eri kultuuride käitumisnorme.

Iga valdkonna üliõpilased võivad võtta õpingute jooksul vabaainetena ka teiste valdkondade kursusi. Õppekava edukad lõpetajad saavad arvamusliidri magistrikraadi, mis tuleb kasuks tööturu igas valdkonnas.

Avalduste vastuvõtt algas täna, 1. aprillil, ja kestab vastuvõtuperioodi lõpuni. Avaldusi saab esitada sisseastumisinfosüsteemis SAIS. Samuti võib tuua avalduse otse Tartu Ülikooli rektorile (Ülikooli 18, Tartu).

Kui soovid olla tulevikus kuulus, edukas ja materiaalselt kindlustatud, siis esita oma avaldus juba täna ning alusta sügisest õpinguid Tartu Ülikooli arvamusliidrite magistriõppes. Ole esimeste hulgas, kellest saab magistrikraadi ja laia teadmiste pagasiga arvamusliider!

10:19
Merilyn Närep

Vabaühendus Korruptsioonivaba Eesti lõi reaalajas toimiva korruptsiooniradari

Tänasest on kõigil nutiseadmete kasutajatel võimalik tasuta alla laadida app "Korruptsiooniradar", mis toimib sarnaselt HOIA rakendusega, kuid tuvastab kokkupuudet korruptiivsetele tegudele viivate õhuosakestega.

"Eelmisel aastal läbiviidud teadusuuringute põhjal on teadlased nüüdseks kindlaks teinud viirusosakesed nimega CORRUPT-20, mis ajendavad inimesi korruptiivsetele tegudele," kommenteeris Korruptsioonivaba Eesti tegevjuht Carina Paju. "Õnneks on tänapäevane tehnoloogia niivõrd arenenud, et nutitelefoni kaamera sensor suudab neid osakesi tuvastada."

Viiruse peiteaeg on praeguste uuringute põhjal lausa 30-45 päeva, mille järel võib inimene panna toime korruptsioonikatse. Selline katse võib ebaõnnestuda, eriti kui teised viirusega nakatunud pole. 

"See seletab asjaolu, miks kõrge korruptsioonitasemega riikides korruptsioon aina edasi levib. Et teame nüüd korruptsiooni algpõhjust, on viirusosakeste varajane avastamine ja seega leviku takistamine väga oluline," toonitab Paju.

Uuringud näitavad, et viiruse edasikandjatest on oluline roll superlevitajatel, kes on viiruse suhtes eriti vastuvõtlikud. Superlevitajaid aga ei pruugita õigesti diagnoosida, sest tihtipeale ei tunne inimesed korruptsiooni ära ja viirusosakesed saavad vabalt edasi levida. Selle vältimiseks tuleb kõigil teadlikkust tõsta, näiteks läbides selleks Justiitsministeeriumi e-koolitus (https://www.korruptsioon.ee/et/koolitusmaterjalid).

"Muret tekitab ka asjaolu, et CORRUPT-20 viirust kannavad edasi lisaks asümptomaatilised inimesed, kes mingil määratlemata põhjusel korruptsioonikatseid läbi ei vii," lisas Paju. "On seega ääretult oluline, et kui olete korruptsioonipositiivse lähikontaktne ja/või olete kokku puutunud ohtlikul hulgal CORRUPT-20 osakestega, tuleb teavitada PPAd ja lähikontaktseid ning seejärel viibida eneseisolatsioonis kinnipidamisasutuses."

Teadlaste sõnul käib praegu vilgas töö vaktsiinide loomise kallal. Nii mõnegi teadlase sõnul on võimalik, et aastaks 2030 on vaktsiini edukal loomisel  kogu maailm korruptsioonivaba. Et millegi vastu siis enam võidelda pole, on samale ajale  planeeritud ühingu Korruptsioonivaba Eesti sulgemine.

Loe rakenduse kohta edasi siin: http://www.transparency.ee/cm/korruptsiooniradar

10:19
Merilyn Närep

Algas e-jahi hooaeg

Alates 1. aprillist saavad jahimehed tänu vastvalminud arvutirakendusele jahti pidada kodust lahkumata, vaja on ainult arvuti, telefoni või mõne muu nutiseadme olemasolu.

„Siiani oleme välja arendanud paberivaba jahipidamise kasutades e-dokumente. Seoses koroonaviiruse levikuga lõime rakenduse noorjahimeestele õppimaks teooriat e-õppe kaudu, eelnevalt oli loodud e-eksamikeskkond Metsis. Tervikprotsessist oli puudu ainult jahipidamine, tänasest alates sai ka see reaalsuseks. Jahimees ei pea enam kodust välja minema,“ selgitas EJSi tegevjuht Tõnis Korts.

Algas e-jahi hooaeg (Pressimaterjal)

Programmiloojad on teinud selle nii tõeseks, et sellest ei puudu ka loodushääled ja lõhnad. Sisuliselt ei erine see pärisjahipidamisest karvavõrdki. Samas tasub jahimeestel siiski meeles pidada, et enne jahipidamist oleks jahipidamisõiguse tasu makstud ja dokumendid korras. Programmiga on ühendatud ka järelevalveasutus.

Nendel, kellel on olemas 3D printer, saavad välja lasta ka värske jahisaagi. Saagist toitu tuleb valmistada siiski ise, sest valminud rakenduses küpsetusfunktsiooni hetkel ei ole. See on lähiajal plaanis välja arendada.

Nii nagu kõik teised EJSi e-rakendused on ka see saavutanud kohe suure populaarsuse. Alates keskööst on seda alla laaditud ligi 1000 inimese poolt.

E-arendused jätkuvad, järgmiseks on plaanis küpsetusversioon, aga ka erinevate ulukihaiguste, sh ka sigade Aafrika katku, e-analüüsimine. Samuti plaanitakse uluki peletamise reflektorid maanteedel ühendada arvutivõrguga, et nutiseadmete kaudu vältida avariisid ulukitega.

10:18
Merilyn Närep

10:14
Merilyn Närep

10:11
Merilyn Närep

Loe rohkem