Foto: Envato Elements
Sisuturundus
1. aprill 2021, 09:37

HEAD IDEED: kuidas investeerida oma II samba raha iseseisvalt?

Aprillis on lõpuks võimalik avada endale pensioni investeerimiskonto. Tegemist on pensionireformiga avanenud valikuga, mille abil saab teadlikust kogujast oma isikliku pensionifondi valitseja.

Pensioni investeerimiskonto ehk PIK on alternatiiv pensionifondile. See on uus võimalus kasvatada oma pensionivara II pensionisamba süsteemi sees. PIK on põhimõtteliselt üks eriline arvelduskonto, kuhu suunata oma pensionisamba regulaarsed sissemaksed. Koguja enda 2% panusele lisab riik 4% nagu II sambas kombeks. Lisaks saab PIK-ile kanda ka kogu seni II sambasse kogutud pensioniraha.

Pensionifondist PIK-ile kantavalt summalt ei pea maksma tulumaksu, samas kui II sambast lahkujatel tuleb arvestada väljavõetavalt summalt 20% tulumaksu kinnipidamisega riigi poolt. PIK-ilt saab aga raha soovi korral taas pensionifondi kanda.

Kui sinu pensioni investeerimiskontole jõuab raha, võid hakata seda ise investeerima väärtpaberitesse, nagu aktsiad, võlakirjad või fondid, või hoida hoopis hoiusena. Võid raha ka lihtsalt kontole koguda, mis siiski inflatsiooni olukorras pole parim mõte. Seega annab PIK sulle võimaluse juhtida oma pensionivara ise enda äranägemise järgi.

PIK-i suurim eelis, mis kehtib ka pensionifondi investeerides, on riigi pakutav 200% võimendus. See tähendab, et kui sina suunad igal kuul 2% oma brutopalgast PIK-ile, siis riigipoolse panusega, 4% sinu brutopalgast, sinu raha automaatselt kolmekordistub. Kui näiteks sinu kuupanus on 50 eurot, siis riik lisab 100 eurot juurde – see on päris hea viis oma vara kasvatada.

Kui tahad, saad kogutud raha PIK-ist igal hetkel välja võtta. Nagu pensionireformiga sätestati, tuleb II sambast raha väljavõtmise soovist, vähemalt 5 kuud ette teada anda. Samuti on hea teada, et PIK-il olev vara on pärandadav.

Kellele on PIK mõeldud?

PIK on mõeldud julgele, iseseisvale ja riske hinnata oskavale investorile. See on parim lahendus just neile, kes ei ole leidnud endale sobivat pensionifondi, kuid soovivad pensionivara kasvatamist jätkata, kasutades riigi pakutavaid II samba soodustusi.

Samuti on PIK variandiks neile, kes on otsustanud pensionifondist lahkuda, kuid ei ole veel otsustanud, mida rahaga teha. Igaks juhuks pole II sambast lahkuda mõtet, II sambas kogumine on soodne ja lahkumiseks peaks olema läbimõeldud mõistlik põhjus ja ka arusaam, kuidas iseseisvalt tulevikuks säästa.

Kui esitad avalduse suunata oma kogunenud raha pensionifondist PIK-i enne juuli lõppu, laekub raha sinu pensioni investeerimiskontole 1. septembril. Seejärel saad juba hakata ise PIK-il tehinguid tegema. Samuti saad alates 2021. aasta septembrist suunata oma igakuised 2% + 4% pensioni sissemaksed PIK-ile. PIK-i saad avada suvasel hetkel ka pärast juuli lõppu.

Selleks, et klient ei peaks jooksvalt ise mingeid tehinguid tegema on LHV pensioni investeerimiskontoga võimalik kasutada automaatset investeerimist. See tähendab, et kogujal tuleb teenust kasutama hakates valida väärtpaberid, kuhu ta soovib investeerida, ning pank teeb väärtpaberite ostutehingud jooksvalt tema eest. Kuna pensionimaksed toimuvad igakuiselt, on automaatsed aktsiaostud ajaliselt hajutatud ja risk turu kõikumiste tõttu kaotada väiksem. Soovituslik on siiski investeeringud aeg-ajalt üle vaadata ja kaaluda, kas on põhjust midagi muuta või mitte.

LHV PIK-il ei pea väärtpaberite hoidmise eest midagi maksma, kuniks investeeringute väärtus jääb alla 50 000 euro. Seetõttu võimaldab PIK pikaajalise investeerimise korral vägagi soodsalt oma pensionisammast kasvatada.

Rohkem infot pensioni investeerimiskonto kohta leiab LHV kodulehelt: lhv.ee/pik.