Foto: Envato Elements
Sisuturundus
1. aprill 2021, 09:37

KAS TEADSID? 10 head tähelepanekut investeerimisest ja säästmisest!

Rahakasvatamine koosneb vähemast kulutamisest, rohkem teenimisest ja õigetest finantsotsustest. Siinkohal on kokku koondatud mõned mõtteterad, millele võiks igapäevaste otsuste juures mõelda.

Arvuta enda väärtus välja

Me kuuleme pidevalt maailma rikaste ja kuulsate inimeste rahalisest väärtusest. See ei ole summa, mis on neil kontol. Seda ei tea peale nende endi keegi, kui nad isegi. Küll aga arvuta välja ka enda väärtus. See on sulle kuuluva vara ja võla summa. Hoia sellel summal pilku peal, kas see suureneb või väheneb. See aitab tähele panna, kas oled õigel teel.

Plaan paika

Rahaasjade paremaks korraldamiseks on vaja motivatsiooni. Siinkohal võib lubada endale  natukene unistamist paremast elust ja suuremast summast pangakontol. Loomulikult mõistlikkuse piires. Koosta reaalne ja detailne plaan, kui palju sa mingiks ajaks soovid raha koguda ja kuidas seda saavutada. Kui palju mingiks kuupäevaks oled oma laenukoormust vähendanud ja kui palju kõrvale pannud. Äärmiselt oluline on seda plaani ka tõsiselt võtta ning mitte sellest kõrvale kalduda. Kuluta iga päev selle plaani jälgimisele üks minut. See aitab järjepeal püsida ja plaanist mitte kõrvale kalduda.

Vähemalt viiendik finantseesmärkide täitmiseks

Nende eesmärkide all peetakse silmas säästude kasvatamist, võlakoorma vähendamist ja rahapaigutusi pensionisammastesse. Kolmandiku võiks aga kulutada meelelahutusele (restoranid, reisimine, kino, teater). See aitab hoida meele positiivsena.

Lihtsalt armasta iseennast

Väga lihtne, parem finantsseis tähendab paremat tuju, suuremat enesekindlust ja helgemat tulevikku. Me kõik väärime ju seda ning miks me ei võiks elada selle nimel tehes paremaid finantsotsuseid.

Valmistu mustadeks päevadeks

Kui kardad sõda, siis valmistu sõjaks. Kui kardad musti päevi, siis valmistu nendeks ja suure tõenäosusega neid ei tule. Jälgi, et sul oleks kontol raha vähemalt kuue kuuga toimetulekuks. Kui oled iseendale tööandja, siis natuke pikemaks ajaks. Sellisel juhul saad rahuliku südamega investeerima hakata ega teki kiusatust pensionisammaste kallale minekuks.

Alusta pensioniks kogumist juba täna

Mitte järgmisel nädalal. Mitte siis, kui palka tõstetakse. Mitte järgmisel aastal. Kindlasti täna. Kuna täna pensionisambasse paigutatud raha hakkab kohe kasvama ja mida kauem see seal on, seda rohkem jõuab see kasvada.

Hoia oma pensionisambast nii kõvasti kinni kui võimalik

II samba pensionifondide varajane tühjendamine on mitmes mõttes väga kahjulik tegevus. Kõigepealt hävitad kõik selle, mida oled juba saavutanud. Lõhud ära kasvava puu, mille vilju saaks tulevikus maitsta. Teiseks karistatakse sind ennetähtaegse loobumise eest ja need karistused on üsna kopsakad. Lisaks saamata jäänud tulule ja võimalusele 10 aasta vältel uuesti alustada, saad riigilt maksuarve, kus pead viiendiku kogutud rahast loovutama. Seega peaks II samba lammutamine olema kaugelt kõige viimane võimalus rahalist seisu lühiajaliselt ja lühinägelikult turgutada.

Suuna palgatõus ja preemiad pensionisäästudesse

Väga paljud on endale sisendanud, et kui palk tõuseb, siis jagub raha ka säästmiseks. Reaalne elu näitab kahjuks aga seda, et palgatõusuga kaasneb hoopis suurem tarbimine. Aga milleks? Kui sul on juba väljakujunenud elustandardid, siis neid ei pea iga palgatõusuga muutma. Seega võiks palgatõusuga käia kaasas pigem suuremate maksete tegemine pensionifondidesse ja III sammas pakub selleks suurepärast võimalust.

Vormis keha parandab finantsseisu

Uuringud on näidanud, et regulaarsete treeningutega ja hea füüsilise vormiga suurenevad ka sissetulekud. Küsimus on selles, et need, kes suudavad pingutada jõusaalis või panna oma vastupidavus proovile jooksurajal, on ka oma tööasjades suutlikkumad. Lisaks käib sportliku eluviisi juurde head harjumused ja kindel distsipliin, mis võiksid kenasti edasi kanduda ka rahateemadesse.

Kuidas vähem kulutada: hinda oste kasutuskulu järgi

Esmapilgul tundub ju ahvatlevam ja isegi mõistlikum osta hooajaliselt trendikas viieeurone särk kui kuus korda rohkem maksev klassika... Kuid ainult siis, kui me ei arvesta, et odav särk tuleb juba peale paari pesu ära visata. Klassikaline peab aga kenasti vastu üle aastate. Nii võib välja arvutada kui palju ühekordne särgikandmine maksab. Sama kehtib ka trendikate tehnikavidinate kohta. Arvuta, kui palju sa seda plaanid kasutada, näiteks tundides. Siis saad teada, kui palju sa ühe tunni kohta raha oled kulutanud.