Martti HallikFoto: Robin Roots
Inimesed
6. aprill 2021, 18:36

Sisulooja Martti Hallik sai külge koroonaviiruse: loodan, et te ei pea seda kunagi läbi elama (2)

„Loodan, et te ei pea seda kunagi läbi elama,“ ütleb sisulooja Martti Hallik (30), kes nakatus märtsi lõpus koroonaviirusega, oma Youtube’i videos. Õnneks on Martti praeguseks viiruse seljatanud, kuid jäädvustas haigusnädala videosse.

„Rõve pohmaka tunne on, aga pohmaka puhul tead, et homme on see juba üle läinud,” teatas Martti märtsi lõpus, et nakatus koroonaviirusega. „Tunnen, et tahaks oksendada, sest peavalu on nii suur. Võrdleks seda peavalu pohmakavaludega. Seetõttu olen otsustanud aasta 2021 teha alkoholivaba, aga peavaludest ma ikka ei pääsenud. Ma siiralt loodan, et mul ei kao maitsemeel ära.“

Martti kirjeldas esimeses videos, et päev pärast positiivse tulemuse saamist oli tema hingamine raskendatud. „Püsti tõustes tunnen esimest korda, et mul raske hingata. Loodan siiralt, et ei ole haiglaravi vaja.”

Teisel päeval hakkasid kimbutama esimesed köhatused. „Olen jõudnud sellesse faasi, kus mu keha on valmis väljutama kõiki neid baktereid, sest köha hakkab tekkima. Tunnen, et hingetorus kõditab. Tahaks magada, aga und ei ole.”

Kolmandaks päevaks oli Marttil juba väga paha olla ja tema silmad ei kannatanud valgust. „Kui üritan silmi liigutada, hakkab jõhkralt valus. Tunnen põskkoopas ja naha all valusid. Loodan, et te ei pea seda kunagi läbi elama.” Martti tõdes, et saab esimest korda aru, mis tunne on Liinal astmaga: „Hingad lõpuni ära ja hakkad köhima selle peale.“

Sisuloojat kimbutas esimestel päevadel ka tohutu lihasvalu. „Magasin terve päeva, kuid vahepeal üles ärgates pidin ennast kronksus hoidma, sest lihased olid nii pinges. Päevad on kõige raskemad, õhtuks on juba enam-vähem...“ kirjeldas ta ja lisas, et palavik oli 37.5.

 

Ka neljandal päeval ei saanud Martti hästi magada, sest hingata oli väga raske ja lihased olid pinges, kuid siiski suutis ta rõdule värsket õhku hingama minna. „Ma ei tea, kas see on värskest õhust, aga täitsa okei on olla,“ rõõmustas ta, kuid kartis, et sama kiirelt võib tulla ka langus. Martti tundis tol päeval, et eluvaim on juba sees ka üritas isegi elukaaslasel Liinal nõusid pesta.

„Täitsa normaalne on olla, rõve nohu ja hingamisteed on kinni, aga olen nagu päris inimene tagasi. Nüüd on tavaline gripp, enne oli perse,“ kirjeldas Martti oma enesetunnet viiendal päeval. Samal päeval kadus ka tema maitsemeel ja isegi Coca-Cola maitses võõralt. „Kui eile tundsin ennast juba hästi, siis täna on viirus hakanud ründama kopse. Rinnus tulitab,“ teatas Martti järgmisel päeval ja lisas, et nüüd on kadunud ka lõhnataju.

„Ma tõesti ei jaksa enam. Nädal aega olen haige olnud. Kõik räägivad et see on kerge külmetus, kui oled hea tervise juures inimene. Nädalavahetusel oli juba parem, eile magasin terve päeva, täna vastu õhtut jälle keerab üles. Ainult tablett, tablett, tablett...“ tõdes ta seitsmendal haiguspäeval ja kartis, et asi läheb nii hulluks, et peab minema inentsiivravile.

Lõpp hea, kõik hea – video lõpus teatab Martti, et suutis koroonaviiruse seljatada ja on nüüd täie tervise juures. Martti elukaaslane, lauljatar Aridane sõnas, et tema tunneb end hästi, sest on vaktsineeritud. „Suutsime aasta aega sellest hoiduda. Jumal tänatud, et ma enne vaktsiini sain.”

Liina Ariadne Pedanik ja Martti Hallik Foto: Robin Roots