Amy WinehouseFoto: Reuters/Scanpix
Inimesed
31. märts 2021, 14:00

TRAAGIKA: Amy Winehouse'i ema kardab, et polüskleroos röövib temalt mälestused tütrest

BBCs valmib Amy Winehouse'i kümnenda surma-aastapäeva puhul dokfilm, kus lauljanna ema Janis räägib traagilise saatusega tütre loo. BBC Newsi teatel nõustus Janis Winehouse filmis osalema, kuna polüskleroos ähvardab temalt mälestused tütrest röövida. 

2006. aastal albumiga "Back to Black" oma põlvkonna ühe säravama talendina areenile kerkinud Amy suri 23. juulil 2011 vaid 27 aasta vanusena. Lauljatarile sai saatuslikuks alkoholimürgitus. 

Amy emal Janisel diagnoositi 2003. aastal polüskleroos, millele on BBC Newsi teatel omased ka mäluprobleemid. Ta tahab filmis tütart meenutada, kuni selleks veel suuteline on. "Mulle tundub, et maailm ei teadnud päris Amyt, seda, kelle ma üles kasvatasin," ütleb Janis Winehouse. Ta tahab kõnelda Amy juurtest ning pakkuda pilguheitu tütre tõelisse olemusse. Janis ongi BBC Newsi teatel dokfilmi peamine allikas.

Film tööpealkirjaga "Amy Winehouse: 10 Years On" pole esimene, mis lauljatarist on valminud. 2015. aastal lõi laineid Asif Kapadia "Amy", mis pälvis parima dokfilmi Oscari, kuid mis Amy isa Mitchi väitel oli tasakaalustamata. Kapadia heitis Winehouse'i pereliikmetele ja sõpradele ette soovimatust tema narkomaaniaga tegelda, aga ka omakasupüüdlikkust.