Foto: Hannes Dreimanis
Inimesed
29. märts 2021, 19:59

Stig Rästa võitlusest depressiooniga: laval käis klõps ja keegi oleks mu nagu välja lülitanud (4)

Stig Rästa rääkis ETV saates „Ringvaade“ avameelselt depressioonist. Muusiku teada on ta pidanud senise elu jooksul vähemalt kolmel korral tumedast august välja ronima.

Stigi sõnul saab probleemist rääkida siis, kui hommikul voodist välja ronimine ja kodust lahkumine äärmiselt vastumeelseks osutub.

Probleemide põhjuseid kaugelt otsima ei pidanud. „Olin vabal ajal oma mõtetes tööl. Pea ketras ja tegi ülesandeid kogu aeg.“ Sarnaselt tekkisid ka ärevushäired: „Üritad oma muusika tegemistes kogu aeg kuhugi jõuda, ootad pidevalt midagi. Keha on kogu aeg ärevas olekus.“

„Esimest korda sain aru, et midagi on pahasti, kui olin Trafficuga laval, käis klõps ja nagu keegi oleks mu välja lülitanud. Ei olnud halb olla, ei olnud hea olla, kedagi polnud kohal,“ räägib Stig.

Kui ta abi hakkas otsima, sai ta esialgu ootamatu soovituse: „Mulle öeldi: „Kuule, kutt, mine liigu vabas looduses. Ära hakka kohe uurima, kuskohast ravimeid saaks.“ Selle peale mõtlesin, et mine liigu ise vabas looduses!“

Kuigi ravimid aitasid, sai Stig aru, et ka see esimene soovitus oli väga tähtis. „Vihkan vist jooksmist kõige rohkem elus,“ sõnab Stig. Ometigi on füüsilisest tegevusest saanud tema jaoks ideaalne abimees. „Kõige paremad puhkused need, kus olen pidanud midagi füüsiliselt tegelema.“ Nendel hetkedel ei pea muudele asjadele, sealhulgas ka muredele, mõtlema.

Stig lisab, et kaasa aitab ka asjaolu, et vanusega enam pole nii suuri ootusi.