Foto: Vida Press
Seisukoht
26. märts 2021, 17:52

Seisukoht | Kinnisvara ostes tuleb olla hoolas

Sellel nädalal oli palju juttu Heelia Sillamaa perest, kes jäi kodust ilma. Põhjusel, et kaasomandis olnud korteri ostis ära üks majaomanikest.

Neist on küll kahju, kuid hiljem võinuksid perekonda tabada teised probleemid. Kui naaber poleks ostueesõigust kasutanud, siis oleks kaasomandis oleva maja puhul pidanud tulevikus võib-olla rinda pistma sellega, et kellegi asjad võtavad kamorkas liiga palju ruumi, keegi ei niitnud muru, keegi tahab maja üle värvida, kuid teised on vastu ja nõnda edasi. Nii et võib-olla on see hea, et nad pääsesid. Küllap leiavad endale peagi uue ja sobivama kodu.

Kaasomandit kasutatavad üldjuhul omainimesed, et säiliks kontroll selle üle, kes võib su kõrvale elama asuda. Kuna kõnealune hoone on umbes 100aastane, siis küllap ta algul ühele perele kuuluski. Kuid tänapäeval see kortermaja, mille omanikud pole enam omavahel seotud. Kui on soov osta korter sellisesse majja, mis on kaasomandis, võiks seada ostu tingimuseks notariaalse kasutuskorra kokkuleppe sõlmimise.