Samanta TinaFoto: ARTŪRS MARTINOVS/eurovision.tv
Üritused
2. aprill 2021, 15:54

SKANDAALID EUROVISIONI EEL! Valgevene sai disklahvi, Aserbaidžaani lauljatari süüdistatakse vihakõnes, Küprose laul vihastas kristlasi (7)

Tänavune Eurovisioni lauluvõistlus toimub kahe kuu pärast, kuid juba on mitut riiki tabanud erinevad probleemid, mis osalemisele saatuslikuks võivad saada. Muide, kahel juhul on põhjuseks riikide omavahelised suhted. Öelge veel, et Eurovision pole poliitiline, eks. Vaatame, kellel millised probleemid on. 

Armeenia

Armeenia teatas, et loobub tänavusel Eurovisionil osalemisest. Armeenia ringhäälingu esindajate sõnul on taandumise põhjuseks hiljutised sündmused (Armeenia ja Aserbaidžaan on teineteist süüdistanud relvarahu rikkumises – toim.), ning neil ei ole lihtsalt piisavalt aega, et korralikku eelvooru korraldada. 

Aserbaidžaan

Aserbaidžaani eemaldamiseks võistluselt on loodud petitsioon, millel umbes 8000 allkirja. Teatavasti pole Eurovisionil lubatud poliitika ning osalevad riigid peavad teisi riike austama, kuid petitsiooni loojate kirjelduste järgi on neid esindama valitud Efendi aga pidanud vihakõnet ning julgustanud armeenlasi tapma. Seda on ta väidetavalt teinud sotsiaalmeedias aga ka riigi rahastatud üritustel osaledes. „Ta on postitanud endast fotosid, kus kannab sõjaväevormi ja kutsub aserbaidžaanlasi üles armeenlaste vastu võitlema, nimetab armeenlasi terroristideks ja teeb nalja tuhandete armeenlaste üle, kes olid sunnitud põgenema, kui Aserbaidžaan Armeeniale kallale tungis,“ seisab petitsioonis.

 

Samuti kirjutatakse petitsioonis, et Aserbaidžaani rahvusringhääling ITV on korduvalt rikkunud EBU reegleid ja seda tagajärgedeta. Väidetavalt tegi ITV 2009. aastal Aserbaidžaani valitsusega koostööd ja andis valitsusele välja nende aserbaidžaanlaste telefoninumbrid, kes Armeenia poolt Eurovisionil hääletasid. Avalduses seisab, et riigi valitsus pidas need inimesed kinni, kuulas üle ja ähvardas neid.

Aastal 2013 püüdis Aserbaidžaani esindaja aga väidetavalt teistest Euroopa riikidest pärit inimesi ära osta, et need tema poolt hääletaks. Samuti kiusas Aserbaidžaani žürii Armeenia esindajat väidetavalt aastal 2017, andes Armeenia esindajale ühehäälselt kõige vähem punkte ning Armeenia taustaga Küprose esindajale tagantpoolt teise koha. Petitsioonis nõutakse nii Efendi kui ITV eemaldamist Eurovisionilt.

Läti

Läti lauljatari Samanta Tina peale on lausa politseisse kaevatud, sest väidetavalt sisaldab tema muusikavideo erootilisi kaadreid – muusikavideos näidatakse nimelt nii lesbisid kui ka transnaisi. „See laul on tugevatele ja imelistele naistele – meile kõigil! Ma ei taha, et keegi kardaks näidata või peaks varjama oma unikaalsust või eripärasid. Aktsepteerime ja armastame end, oleme uhked selle üle, mida Jumal on meile andnud ja mida ise oleme loonud. Seisan võrdsuse eest,“ kommenteerib naine ise. Samanta ütleb, et tema peaks pealekaebajate peale hoopis ise kaebama ja seda homofoobia pärast.

 

Küpros

Küprose lauljatari Elena Tsarignou pala „El Diablo“ on välja vihastanud kristlased – tema pala kiidab suhet kuradiga ning Küprose kristlaste arvates ei sobi selline lugu nende riiki esindama. Loo pealkiri tähendab kuradit ning refräänis laulab Elena, et armus kuradisse ja andis tollele oma südame. Muusikavideos tantsib ta aga väikeste deemonitega. Tema eemaldamiseks võistluselt on algatatud lausa petitsioon, millel on praeguseks üle 20 000 allkirja. Lauljatar ise on aga öelnud, et laul räägib hoopis igavesest võitlusest hea ja kurja vahel ning suhtest, kus on probleemiks Stockholmi sündroom.

 

Põhja-Makedoonia

Põhja-Makedoonia esindaja Vasil, kes peaks võistlema looga „Here I Stand“, on närvi ajanud bulgaarlased. Vasili muusikavideo võeti linti Makedoonia rahvusgaleriis ning paratamatult jäid kaadrisse ka erinevad kunstiteosed, nende hulgas kunstnik Janeta Vangeli teos, mis on inspiratsiooni saanud Jeesusest. Kolmest värvilisest – kreemikast, rohelisest ja roostekarva – vertikaalsest paneelist koosnev maal on paljude arvates liiga sarnane Bulgaaria riigilipuga (valge-roheline-punane horisontaalis). 

Bulgaaria ja Põhja-Makedoonia vaidlevad muidu selle üle, kas makedoonlased on eraldi rahvus või lihtsalt üks eraldi riigis ja kergelt erinevat dialekti kasutavad bulgaarlased. Nüüd arvavad bulgaarlased, et Põhja-Makedoonia videos nende lipuga sarnase kujundi kasutamine ei ole ilus. Põhja-Makedoonia rahvusringhääling MRT andis järele ja eemaldas pahandust toonud stseeni videost, kuid sellega draama ei lõppenud.

Mullu Wiwibloggsile antud intervjuus rääkis Vasil, et tal on nii Bulgaaria kui ka Makedoonia kodakondsus, sest ta on pärit Bulgaaria piiri ääres asuvast Strumica linnast. Kui intervjuu nüüd taas lagedale tuli, tundsid makedoonlased end puudutatuna ja nõuavad Vasili asemel uue esindaja leidmist. Asi läks lausa nii kaugele, et algatati petitsioon, mille allkirjastas paari päevaga 16 000 inimest. 

MRT on küll öelnud, et nad vaatavad kaebused üle, kuid pole kinnitanud, kas Vasil siis esindab riiki või mitte. Vasil ise on avalduses öelnud, et Bulgaaria lipule ei ole sihilikult viidatud. „Kui kedagi solvas see, mis juhtus kogemata, siis vabandan siiralt teie ees,“ ütles mees. 

Venemaa

Venemaa rahvas sai tänavu üle üheksa aasta esmakordselt oma esindaja valikul kaasa rääkida ning riiki esindab Tadžikistanist pärit lauljatar Manizha, kes võistleb looga „Russian Woman“. Eelmisel nädalal alustati Venemaal loo osas aga uurimine, sest see alandab naisi ja mõnitab mehi. Üks organisatsioon, kes Manizha laulu keelustamist nõudis, oli Vene Õigeusklike Naiste Liit. Liidu avalikus kirjas väideti, et „Russian Woman“ õhutab meestevastast viha, „mis õõnestab traditsioonilise perekonna alustalasid“.

 

Seevastu sõjaveteranide veebikülg Veteranskije Vesti nõudis, et laulu sisu suhtes algatataks kriminaaluurimine – eurolaulu eesmärk olevat venelannade inimväärikust solvata ja alandada. Manizha laulab refräänis: „Iga Vene naine peab teadma: sa oled piisavalt tugev, sa purustad müüri.“ RIA Novosti vahendab, et midagi illegaalset laulus pole ja uurimine lõpetati. 

Valgevene sai disklahvi

Märtsi algul avaldas Valgevene rahvusringhääling BTRC, et riiki esindab tänavu Eurovisionil ansambel Galasy ZMesta looga "Ya Nauchu Tebya". Euroopa ringhäälingute liit (EBU) tegi seejärel ettekirjutuse, mille mittetäitmine võis viia disklahvini. 

Eurovisioni laval on teatavasti keelatud absoluutselt igasugused poliitilised avaldused, samuti ei tohi laval ropendada. "EBU on Galasy ZMesta lugu hoolikalt uurinud ja jõudsime järeldusele, et see ei vasta Eurovisioni mittepoliitilisele loomusele," teatas EBU. "Oleme BTRC-le öelnud, et lugu ei saa sellisel kujul võistelda. Palusime neil esitada loost uue versiooni või täiesti uue loo, mis vastab Eurovisioni reeglitele. Kui seda ei tehta, diskvalifitseeritakse Valgevene tänavuselt võistluselt," selgitati siis.

Pärast seda esitas BTRC kokkulepitud aja jooksul uue loo samadelt esitajatelt. EBU ja konkursi juhatus uurisid uut lugu hoolikalt, et hinnata selle kõlblikkust.

Jõuti järeldusele, et uus lugu on ikka vastuolus Eurovisioni eeskirjadega. "Kuna Valgevene ei ole pikendatud tähtaja jooksul esitanud nõuetele vastavat võistlustööd, ei osale riik kahjuks mais 65. Eurovisioni lauluvõistlusel," teatas EBU märtsi lõpus. 

EBU ei avaldanud reegli rikkumise täpset olemust, kuid Wiwibloggs spekuleeris, et põhjuseks on taaskord laulu sõnum. "Pesnyu pro zaytsa (Laul jänkust)" sisaldab sõnades homofoobset keelt ja poliitilisi varjundeid. "Jänku" on homofoobne väljend, mida mõnikord kasutatakse homoseksuaalsete meeste vastu.