Galasy ZMestaFoto: BTRC/eurovision.tv
Üritused
11. märts 2021, 17:46

DISKLAHV TERENDAB! Valgevene eurolaul kannab poliitilist sõnumit, EBU ähvardab võistluselt kõrvaldamisega (1)

Teisipäeval avaldas Valgevene rahvusringhääling BTRC, et riiki esindab tänavu Eurovisionil ansambel Galasy ZMesta looga "Ya Nauchu Tebya". Euroopa ringhäälingute liit (EBU) aga on teinud ettekirjutuse, mille mittetäitmine võib viia disklahvini. 
 Eurovisioni laval on teatavasti keelatud absoluutselt igasugused poliitilised avaldused, samuti ei tohi laval ropendada. "EBU on Galasy ZMesta lugu hoolikalt uurinud ja jõudsime järeldusele, et see ei vasta Eurovisioni mittepoliitilisele loomusele," teatab EBU. "Oleme BTRC-le öelnud, et lugu ei saa sellisel kujul võistelda. Palusime neil esitada loost uue versiooni või täiesti uue loo, mis vastab Eurovisioni reeglitele. Kui seda ei tehta, diskvalifitseeritakse Valgevene tänavuselt võistluselt."

Laulu, mis eesti keelde tõlgituna kannab nime "Ma harin sind" või "Ma õpetan sulle", sõnad sisaldavad portaali Escxtra tegijate sõnul idioome, mis viitavad Valgevene poliitilisele kriisile, protestidele ja sügisestele valimispettustele. Escxtra eestvedajad tegid EBU-le ka avalduse, et Valgevene võistluselt kõrvaldataks. 

Paljud eurofännid kiidavad EBu otsuse heaks ja on nõus, et riik peaks kindlasti disklahvi saama. 

Alles teisipäeva lõunal avaldasid Rootsi eurolauluvõistluse Melodifestivalen korraldajad, et tänavust võitjat aitab finaalis valida rahvusvaheline žürii, kuhu kuulub ka Valgevene esindaja, kuid õhtuks otsustati, et nii see olema ei saa. "Melodifestivaleni tegijad on otsustanud Valgevenes toimuva tõttu nende esindaja žüriis asendada," teatati. Melodifestivaleni produtsent Karin Gunnarsson ütles, et Valgevene kaasamine oli algusest peale halb idee. "Riigi vaba meedia olukord on väga tõsine," sõnas ta. 

Eurovision toimub tänavu Rotterdamis 18., 20. ja 22. mail ning võistlustulle pidanuks minema 41 riiki. Mõned päevad tagasi teatas Armeenia, et loobub osalemisest. Armeenia ringhäälingu esindajate sõnul on taandumise põhjuseks hiljutised sündmused (Armeenia ja Aserbaidžaan on teineteist süüdistanud relvarahu rikkumises – toim.), ning neil ei ole lihtsalt piisavalt aega, et korralikku eelvooru korraldada.