Mart SanderFoto: Rauno Vahtre
Inimesed
4. märts 2021, 17:33

Välismaa kelmid jagavad Mart Sanderi nimel raha. Sander: petuskeemi plakatinäoks olemine on kompliment!

"Ma tahan aidata inimesi, kes vajavad raha COVID-19 pandeemia jaoks, valin nad juhuslikult välja," kirjutavad kelmid Facebookis Mart Sanderi varikonto alt ja näitavad juurde ka pilte kopsakatest europakkidest, mis oleks justkui meie multitalendi jagada. 

Taolisi Mart Sanderi nimelisi petukontosid pole Facebookis aga kahjuks ainult üks. "Viimasel ajal on Mart Sandereid siginenud nagu seeni pärast vihma. Eks neid on alati olnud erinevatel platvormidel, aga nüüd hüppab Facebookis iga nädal mõni välja," tõdeb päris Sander. "Ma imestan, et Facebook, kus algoritmid loevad välja nii katmata rinna pildi kui igasugu sõnakombinatsioone, mida peetakse rassistlikeks või seksistlikeks, ei suuda korraga vahet teha, kui tekib mitu samanimelist ja samade piltidega kasutajat."

Kas mehele on ka tema originaalse Facebooki postkasti kirjutatud ja lubatud raha sisse nõutud? "Ja muidugi on neid, kes kirjutavad, et mis värk on ja kas nüüd saaks raha," nendib ta ja lisab, et selliste pettuste eest pole keegi kaitstud. "Kui vaadata neid "Martsandereid", siis sõbralistis on reeglina mingid araabia ja aafrika nimed, seega operatsiooni "aju" on kusagil kaugel! Mõnes mõttes on see ju suur kompliment, kui keegi kusagil Aafrikas valib sind oma skeemi "plakatinäoks"."

Sander nendib, et ta pole viitsinud Facebooki poole pöörduda, et varikontosid üles anda. "Olen kunagi üritanud asju eemaldada nii Facebookist kui YouTubest ja seda isegi oma juristi abiga, aga sellised konglomeraadid reeglina lihtsalt ei reageeri."

Sarnaste petuskeemide ohvriks on viimasel ajal langenud veel teisigi Eesti staare. Teiste hulgas diiva Anne Veski ja raadiohääl Alari Kivisaar. Kelmide jaoks polnud liig isegi president Kersti Kaljulaidile võltskonto loomine.