Eurovisioni toimumispaik Ahoy Arena Rotterdamis. Foto: PIROSCHKA VAN DE WOUW/Reuters/Scanpix
Saund
2. märts 2021, 14:17

TESTID, ISOLATSIOON: Eurovisioni korraldajad tutvustasid erakordset tervisestrateegiat

Rotterdami Eurovisioni korraldajad tutvustasid tervise- ja turvaprotokolli, mis peab tagama mullu ära jäänud lauluvõistluse toimumise koroonapandeemia ajal. 

Kõik tänavusele lauluvõistlusele akrediteeritud isikud peavad Eurovisionil osalemiseks täitma kõiki protokollis kirjeldatud meetmeid, vahendab Eurovision.tv. Protokoll on kooskõlas Hollandi riikliku rahvatervise ja keskkonnainstituudi juhistega ning sarnaneb suurtel spordivõistlustel rakendatavate meetmetega. 

"Eurovisioni lauluvõistluse vaimsus ja traditsioon kätkeb endas Euroopa ühinemist ühel laval ning meie siht on see maikuus Rotterdamis saavutada," toonitab võistluse uus tegevjuht Martin Österdahl, kes mullu võttis ohjad üle Eurovisioni kauaselt korraldajalt Jon Ola Sandilt. Tema sõnul on eesmärk korraldada turvaline lauluvõistlus, kus kõik artistid saaksid laval esineda. 

Kõigil võõrsilt saabujatel soovitatakse enne Madalmaadesse sõitmist viis päeva karantiinis olla. Hiljemalt 72 tundi enne väljasõitu antud Covidi-test peab olema negatiivne.

Hollandisse jõudnud, peavad delegatsioonid püsima oma hotellis. Väljuda tohib sealt vaid Rotterdami Ahoy Arenale lavaproovidesse, kontsertidele ning teistele programmis olevatele üritustele sõitmiseks. 

Kõigile, kes Ahoy Arenal töötavad – personal, lauljad ja ajakirjanikud –, tehakse areeni kõrval asuvas spetsiaalses hoones regulaarselt koroonateste. 

"Meie siht on selge: ennetada viiruse edasiandmist lauluvõistluse ajal," seletab tänavuse kontserdi tegevprodutsent Sietse Bakker. Kui keegi annab positiivse analüüsi, rakendub Eurovisioni isolatsiooniprotokoll, lisab Bakker. "Toetame asjakohaseid asutusi kontaktsete otsimisel ning kasutame vajadusel lisameetmeid." Kui mõni artist peaks seetõttu rivist välja langema, kasutatakse varem salvestatud etteastet.

Korraldajad on varem teada andnud, et koroonapandeemia tõttu on delegatsioonide liikmete arvu vähendatud nagu ka Eurovisioni kajastavate ajakirjanike hulka. See, kas publikut saali lastakse, otsustatakse hiljem.