KOOS PEAOSATÄITJAGA: Chloé Zhao ja Frances McDormand „Nomaadimaa“ võtetel. Režissöör ja ühtlasi stsenarist Zhao kasutas oma filmis ohtralt mittekutselisi näitlejaid, kuid „Nomaadimaa“ staar on kahe Oscari laureaat ning viimaste aastakümnete võimsamaid naisnäitlejaid. Foto: AP/Scanpix
Tele
1. märts 2021, 22:30

Parima režissööri Kuldgloobus läks ligi 40 aasta järel taas naisele

Barbra Streisand lõi 1984. aastal laineid, pälvides kõigi aegade esimese naisena parima režissööri Kuldgloobuse. Estraadi- ja filmilegendi triumfist linateosega „Yentl“ on möödas 37 aastat – ning alles nüüd kuulutati parima lavastaja Kuldgloobuse laureaadiks järgmine naine, Hiina päritolu Chloé Zhao draamaga „Nomaadimaa“. 

Mullu vallandus skandaal, kui Hollywoodi välisajakirjanduse ühing ei esitanud parima režissööri Kuldgloobuse nominendiks ainsatki naist. Nüüd olid viiest nominendist kolm naised: lisaks Zhaole Regina King („One Night in Miami“) ja Emerald Fennell („Promising Young Woman“). Meestest kandideerisid David Fincher („Mank“) ja Aaron Sorkin („The Trial of the Chicago 7“). Mullusel PÖFFil edukalt linastunud „Nomaadimaa“, mille keskmes on kogu maisest varast ilma jäänud lesknaise (Frances McDormand) rännakud, pälvis ka parima draama auhinna. Septembris oli Zhao draama pälvinud Veneetsia festivali peaauhinna Kuldlõvi, olles üle kümne aasta esimene naissoost võitja. 

Edasi lugemiseks: