Henrik KalmetFoto: Aldo Luud
Inimesed
26. veebruar 2021, 10:03

Henrik Kalmet selgitab aastapäeva kontserdil esinenud sümboleid: me oleme ka mingisuguses mullis (39)

„Kui loometiimiga mõtlesime seda – Paavo ja Paul Piik, Anneli Arusaar ja Sander Mölder, siis mingid märksõnad olid õhus ja hakkasime mõtlema ja välja pakkuma,” selgitab Henrik Kalmet „Ringvaates”, kuidas vabariigi aastapäevale pühendatud kontserdi jaoks teemasid mõeldi, toetudes möödunud aastal Eestis toimunule.
Foto: Aldo Luud

Vabariigi aastapäevale pühendatud kontserdi lavastas seekord Kinoteater. Kontserdi üks lavastajatest Henrik Kalmet räägib, mida kontserdil nähtud sümbolid tähendasid. Mida tähendasid nätsumulli puhujad, metronoomid ja teadusteater KVARK-i installatsioon?

Foto: Aldo Luud

Paljudel sümbolitel oli mitu tähendust. Näiteks võis nätsumulli puhuvatest näitlejatest erinevalt aru saada. „Mull on mitmeti mõistetav. On mulli ajama, eks me kõik oleme natuke oma mullis, saame selle info oma mulli seest, ja räägime seda juttu edasi, mis seal kuulsime, ajame oma mulli. mõned ajavad rohkem mulli, mõned vähem,” räägib Kalmet.

„Samamoodi viiplemine, me oleme ka mingisuguses mullis ja kõik saavad samamoodi aru, aga ei ole nii, sest mõnele inimesele jääb tavalisest „Ringvaate” saatest puudu, sest nad ei saa kõike kätte,” lisab ta.

Foto: Aldo Luud

György Ligeti sümfooniline poeem peitis endas samuti mitut mõtet. „Tiksumine on jälle meile tuttav sellest aastast, tundub, et tiksumist tuleb veel,” räägib ta uutest saabuvatest koroonapiirangutest.

„Tiksumine on teatud rütm, samas võib see näidata ka mingit paigalseisu. See lugu oli sajale metronoomile, üks number on sajale väga lähedal. Kes tavaliselt on publikus, siis mingis kontekstis tundub see nagu aplaus,” selgitab Kalmet.

Metronoomid saatsid Kinoteatrile inimesed üle Eesti. „Meil oli üleskutse, inimesed saatsid oma metronoome esinema,” sõnab ta ja nendib, et kontsert oli edukas.