Karmel KillandiFoto: Erlend Štaub
Tele
25. veebruar 2021, 18:55

Karmel Killandi vabariigi aastapäeva kontserdi kriitikast: publiku toomine saali oleks olnud ebamõistlik lisarisk (12)

Eesti teatrikriitik, -juht, lavastaja ja poliitik Jaak Allik kommenteeris Õhtulehele tänavust vabariigi aastapäeva kontserti, ning lennutas ETV pihta ka mõned kriitikanooled - eriti häiris Allikut prompterite paigutus presidendi kõne ajal ja see, et president ja Paides kohal olnud vähesed inimesed kontserti saalist ei jälginud.

"Kogu asi oli prompterite läbimõtlematus paigutuses ja siin pole vaja proovi teha mitte presidendiga, vaid pane ükskõik kes minutiks rääkima ja sa saad aru, mida sa lavastanud oled. Kui ma pärast kontserti nägin Margus Saare intervjuud presidendiga, siis kuivõrd inimlikult ja loomulikult ta seal mõjus. Ja kuivõrd piinlik oli see, mis temast oli laval tehtud," põrutas Allik kolmapäeva õhtul. 

ETV elamussaadete toimetuse juht Karmel Killandi ütleb, et intervjuu ja kõne on kaks täiesti erinevat žanri. "Need mõjuvadki seetõttu täiesti erinevalt, neid pole mõtet võrrelda. Keegi ei pea ju ka tavaelus kõnet vaid ühte punkti vaadates. Mitme prompteri võtet kasutas näiteks väga edukalt maailma üks karismaatilisemaid suflöörist lugejaid Ameerika president Barack Obama. ETV professionaalsuses kahelda on äärmiselt ülekohtune. Samuti arvata, et me ei tulnud selle peale, kuidas enne läbi proovida. Loomulikult me tegime seda," kinnitab Killandi.

Teine Allikule meelehärmi valmistanud teema oli tühi kontserdisaal. "Kontsert toimus Paide muusika- ja teatrimaja laval. Saalis polnud kedagi ja elementaarne küsimus on, kas president läks sel ajal sööma. Tekib küsimus, miks ta poleks võinud seda saalist vaadata, aga imelik oleks muidugi, kui president oleks seal abikaasaga kahekesi istunud. Aga kui juba Paidesse mindi ja laval oli kontsert, siis miks ei võinuks saalis olla ca 200 Järvamaa tublit inimest – kui eile ja homme õhtul töötavad kõik Eesti teatri- ja kontserdisaalid 50protsendise täituvusega. Minu meelest oli see asi presidendi kantselei suur apsakas. Lisaks nägime pärast veel, et majas oli ju ka mitmeid aumärkide kavalere – kuhu nemad siis olid kontserdi ajaks peidetud?"

Killandi ütleb, et kedagi ei peidetud kuhugi. "Paide teatri- ja muusikamaja oli jagatud tsoonideks, et püsiksime tervena. Riigipea vaatas ülekannet kohapeal televiisori vahendusel, nagu kõik teised, seal hulgas teenetemärkide saajad, kes ootasid oma intervjuud. Need paigad olid ka otse-eetris näha. Riigipea käis tervitamas teenetemärkide saajaid, viibis korraks telesaate tegemise juures ja nii oli tema kohalolekut tunda kogu aeg, mis tekitas pidupäevale kohast elevust. Publiku toomine saali oleks olnud ebamõistlik lisarisk. Saalil oli sel korral kanda teine ülesanne, see oli osa lavastusest," kinnitab Killandi. "Selleks ongi rahvusringhääling, et tuua pidu igasse koju, aga säilitada traditsioon, tehes seda otse-eetris ning viies aasta tähtsaim pidu erinevatesse Eesti linnadesse. Aga kõige olulisem seal juures on ikka jääda terveks."