Foto: Alar Truu
Inimesed
25. veebruar 2021, 13:53

Mis saab Marju Kuudile mõeldud teenetemärgist, kui laulja otsustas sellest loobuda? (6)

Lauljanna Marju Marynel Kuut oli 152 inimese seas, kellele president Kersti Kaljulaid andis teenetemärgi. Laulja teatas seejärel, et loobub tunnustusest. Mis saab teenetemärgist, kui inimene otsustab seda mitte vastu võtta?

Üle poole sajandi lavalaudadel käinud Kuuti pahandas tõsiselt teenetemärgi andmiseks toodud põhjendus, kus seisis: "Marju Marynel Kuut – laulja. Osalenud mängufilmides "Varastati Vana Toomas" ja Vanemuise teatris rokkooperis "Imelugu" ning laulnud 1970ndale menubändides MERL ja MIR."

Naistelehele saadetud kirjas toob Kuut välja, et tema loominguline karjäär on siiski palju enamat, kui loetletud filmid ja ansamblid. "Ma ei ole oma ülejäänud kolmveerand elu niisama elanud, vaid olen väga palju teinud. Aga Eestis ju minu selliseid asju kunagi ei kajastata – oodatakse ju ainult midagi skandaalset, et kirjutada."

Presidendi kantselei avalike suhete juhi Taavi Linnamäe sõnul antakse riiklikud teenetemärgid presidendi otsusega, milles on ka märgitud valdkond või panus, mille eest inimest tunnustatakse. "Marju Marynel Kuudi nime tagas seisab ses otsuses "laulja"," lisas ta.

Linnamäe selgitab, et kõikide laureaatide puhul on kindlasti esiletõstmist palju rohkem, kui otsuses kirjas ning ka tublisid ja tunnustamist väärivaid inimesi on kordades rohkem, kui neid teenetemärkidega igal aastal esile tõstetakse. "Igal aastal on pärast otsuse allkirjastamist toimunud ka pidulik sündmus, kus teenetemärgid kavaleridele üle antakse ja ka sel aastal loodame viiruse taandudes selle väärika ürituse korraldada. Kui keegi ei saa või ei taha mingil põhjusel tulla teenetemärki vastu võtma, jääb see teenetemärk inimest ootama Vabariigi presidendi kantseleisse," ütleb Linnamäe.