Jaan TammsaluFoto: Martin Ahven
Inimesed
25. veebruar 2021, 12:23

Jaan Tammsalu: kahju, et presidendi kantseleis ei leidunud inimest, kes oleks osanud kirjutada väärika põhjenduse Marju Kuudile teenetemärgi andmiseks (79)

"Marju Kuut tõi loobumise põhjuseks pealiskaudsuse teenetemärgi andmist põhjendavas tekstis. Tuttav tunne," avaldab sotsiaalmeedias arvamust Tallinna Jaani koguduse õpetaja Jaan Tammsalu.

"Aastaid tagasi palus Viljandi maavanem anda presidendil mulle teenetemärk. Põhjenduses oli vabadusvõitlus ja kultuuritöö Viljandis. Kui teenetemärk anti, oli vabadusvõitlus põhjendusest kadunud. Jäi vaid kultuuritöö. Ma ei läinud siis oma teenetemärki päälinna vastu võtma vaid võtsin selle vastu Viljandi maavanemalt," selgitab Tammsalu. 

Vaimulik sõnab, et Marju Kuudi omaaegsed laulmised olid väga paljudele hämmastavad, imelised, hoopis teistsugused võrreldes tollase harjumuspärasega. "Ta oli Eesti naislauljate tipus ja puudutas paljude tundekeeli. Ka täna neid tema parimaid esitusi kuulates, taipavad paljud, et see laulja on olnud meie rahvuslik aare," kirjutab Tammsalu, et ühel hetkel hakkas Kuut laulma kirikutes ja see oli nõukogude võimule väga vastumeelne, mistõttu laulja lahkus.

"Paljud tema laulude salvestused hävitati. Kahju, et presidendi kantseleis ei leidunud inimest, kes oleks osanud kirjutada väärika põhjenduse Marju Kuudile kõrge riikliku tunnustuse andmiseks. Ta oleks seda väga väärinud. Kurb," nendib Tammsalu.