Muppetite tõmbenumbrid Kermit ja Miss Piggy 1978. aastal. Foto: VIDA PRESS
Tele
22. veebruar 2021, 15:00

Disney varustas legendaarse „Muppet Show'“ hoiatustega

Disney Plus näitab alates reedest legendaarset telesarja "Muppet Show", kuid BBC Newsi teatel on selle osad nüüdsest varustatud hoiatusega. "See sari sisaldab inimeste või kultuuride negatiivseid kirjeldusi ja/või väärkohtlemist," toonitab voogedastuskanal. "Need sterotüübid olid tollal väärad ning on ka nüüd."

BBC Newsi teatel näidatakse hoiatust kõigi 18 "Muppet Show'" osa eel. Eri episoodidel on hoiatuse avaldamiseks eri põhjused - näiteks laulab kantrikuulsus Johnny Cash ühes osas lõunaosariikide konföderatsiooni lipu ees, mida praegu peavad paljud rassismi sümboliks. 

Disney lisab oma hoiatuses, et skandaalse sisu eemaldamise asemel "soovime tunnistada selle kahjulikku mõju, sellest õppida ning äratada keskustelu, loomaks üheskoos kasvavamat tulevikku".

"Tuulest viidud" eemaldati ajutiselt ekraanilt

Mullu juunis äratas maailmas tähelepanu filmiajaloo ühe kuulsama linateose "Tuulest viidud" (1939) eemaldamine HBO voogedastuskanalilt MAX, põhjuseks väidetav rassistlikkus. Hiljem lisati film uuesti MAXi programmi juba filmiajaloolase Jacqueline Stewarti sissejuhatusega. „Film järgib [Margaret] Mitchelli romaani, kujutades kodusõjajärgset Lõunat graatsilise ja kauni maailmana, tunnistamata orjandussüsteemi jõhkrust, millel see põhineb," nenti Stewart. Filmiajaloolase sõnul kujutatakse orjastatud mustanahalisi kauaste stereotüüpide järgi: nad on valgele isandale truud, kuid käpardlikud teenijad. „See, kuidas film seda maailma läbi nostalgiaprisma kujutab, eitab nii orjandusõudusi kui ka selle pärandit, rassilist ebavõrdsust.“

Filmiajaloolane toonitas ka seda, et näitetrupi mustanahalistel liikmetel ei lubatud osaleda esilinastusel, mis toimus Georgia osariigis. Scarlett O'Hara (Vivien Leigh) teenijannat kehastanud Hattie McDaniel pälvis rolli eest esimese afroameeriklasena Oscari, kuid tal ei lubatud auhinnagalal oma ekraanipartnerite seas istuda. 

Eelmisel suvel eemaldati BBC voogedastusplatvormilt ka komöödiasarja "Fawlty Towers" osa- "Sakslased". Kõnealuses episoodis, mis jõudis eetrisse 1975. aastal, kasutas major Goweni nimeline tegelaskuju korduvalt sõna nigger ning pruukis ka indialaste kohta rassislikku väljendit.