Jaak PrintsFoto: Kalev Lilleorg
Inimesed
23. veebruar 2021, 10:07

TEENETEMÄRK 2021 | Jaak Prints lavakasse sisseastujatest: noores peab olema tahe, aga vaja on ka sarmi ja loovust

Näitleja ja lavastaja Jaak Prints (39) lõpetas 1999. aastal Tallinna inglise kolledži ja jätkas esialgu õpinguid Tartu ülikoolis eesti filoloogia erialal. 2000. aastal sooritas ta sisseastumiseksamid Eesti muusikaakadeemia kõrgemasse lavakunstikooli, kus asus õppima Ingo Normeti juhendataval kursusel. Ta lõpetas lavakunstikooli 2004. aastal. Prints on üks neist, kes saab tänavu presidendilt teenetemärgi.

Printsi esimeseks töökohaks oli teater Vanemuine, kust ta siirdus juba aasta hiljem tööle pealinna teatrisse NO99. Seal töötas Jaak Prints 2012. aastani. Teatri kõrvalt on ta mänginud ka filmis ja televisioonis, üks tema tuntumaid rolle oli seriaalis "Riigimehed". Mees juhtis ka telesaadet "Tähed jääl". 

Prints töötas aastatel 2004-2005 õppejõuna Tartu ülikooli tõlkekeskuses, kus ta õpetas avalikku esinemist, alates 2005. aastast õpetas ta Nukuteatri (praeguse nimega Noorsooteatri - toim.) noortestuudios näitekunsti. 

2007. aastal pälvis Prints festivalil Batli Teatrisügis parima kõrvalosatäitja preemia ja seda rolli eest lavastuses "ГЭП". 2016. aastal sai ta Eesti teatriliidult meespeaosatäitja auhinna osa eest lavastuses "Kodumaa karjed".

Aastatel 2013-2016 oli Prints Tallinna jalgpalliklubi FC Flora tegevjuht. Mehe ametiaeg sai otsa, sest tema eelkäija Reili Järvalt tuli lapsehoolduspuhkuselt tagasi. Prints sõnas toona Delfile, et jääb 3,5 aastat jalgpalliklubi juhina hea sõnaga meenutama. "Sain tegeleda juhiametiga paratamatult kaasas käiva väljakutsega – kuidas toimetada organisatsiooni hea juhina, minetamata inimlikke väärtusi. Sellest sai pea igapäevane õppetund."

2017. aasta septembris pidas Jaak Prints riigikogu täiskogu ees kõne, milles kutsus parlamendisaadikuid üles lõpetama rahva põhjendamatu hirmutamine ajastul, mil maailm põhineb kuulujuttudel. "Me ei õpi enam tundma teist inimest seeläbi, mida tema kohta teame, vaid selle järgi, mida temast räägitakse. Me elame maailmas, mis põhineb kuulujuttudel. Kas keegi teab, mida lüpsja lehmade juures täpselt teeb? Paljusid asju me ei tea, ent siis me usaldame teisi. Aga mida teha siis, kui teised meile valetavad?" arutles Prints Toompeal.

Aalates 2018. aasta septembrist juhib Prints Eesti muusika- ja teatriakadeemia lavakunstikooli tööd. Tal on koolis lausa kolm ametit: lavakunsti osakonna peakoordinaator, XXXI lennu juhendaja ja näitlejatöö lektor.

ERRi kultuuriportaal uuris Printsilt möödunud aasta kevadel, milliseid omadusi väärtustab ta sisseastumiskatsetele tulijates. "Hakatuseks peab noores olema tahe. See on esimene eeldus, et õpetaja saaks noort loovinimest, kel oskusi napib, aga kes on tahtest laetud, aidata.  Aga tahtest üksi jääb väheks. Vaja on ka eeldusi: sarmi, loovust. Üha enam tunnen, et sellestki veel ei piisa," arutles Prints. 

Kuid teatrimehe perekonnanimi pole alati Prints olnud – kuni 2003. aasta sügiseni kandis ta nime Jaak Teppart. Põhjus, miks näitlejate Anu Lambi ja Sulev Tepparti vanim poeg lavakunstikooli lõpetamise eel nime vahetas, oli tema sõnul isiklikku laadi. "See on mu vanaisa perekonnanimi. Vanaisaga oli mul väga iselaadne ja ilus suhe," sõnas näitleja toona Õhtulehele. Prints viis nimevahetuse läbi enne, kui tema näitlejanimi laiemale avalikkusele tuntuks sai.