Sussexi hertsogipaar oma pulmapäeval 2018. aasta mais. Foto: Reuters/Scanpix
Inimesed
19. veebruar 2021, 14:50

Buckinghami palee: Harry ja Meghan ei naase kuningliku pere tegevliikmete hulka

Briti õukond teatas täna, et Sussexi hertsog Harry ja hertsoginna Meghan ei naase kuningliku pere tegevliikmete hulka. Californias elav abielupaar valmistub teise lapse sünniks. 

Elizabeth II kinnitas, et tema pojapoeg Harry ja tolle abikaasa "ei jätka kohustuste ja ülesannetega, mis kaasnevad eluga avalikkuse teenistuses", vahendab BBC News.

Kui selgus, et teist last ootav abielupaar annab USA jutusaatestaarile Oprah Winfreyle poolteisetunnise intervjuu, levisid Ühendkuningriigi meedias kuuldused, et selle sammuga kaotavad Harry ja Meghan viimasedki kuninglikud autiitlid ja patroonirollid. Nüüd teataski Buckinghami palee, et Sussexid loobuvad nendest. 

Sussexi hertsogipaar teatas mullu jaanuaris ootamatult, et nad taanduvad kuningakoja esiliikmete hulgast ning asuvad tööle, et saavutada majanduslik iseseisvus. Ametlikult taandusid Harry ja Meghan kuninglikust perest märtsis. Toona kirjutati Briti meedias, et 12 kuu möödudes vaatab kuninganna Elizabeth pojapoja ja tema naise elukorralduse tingimused üle.

"Sussexi hertsog ja hertsoginna on kinnitanud Tema Majesteet Kuningannale, et nad ei naase kuningliku pere tegevliikmete hulka. Kuninganna on kirjalikult kinnitanud, et kuningliku pere tööst taandudes pole võimalik jätkata kohustuste ja ülesannetega, mis kaasnevad eluga avalikkuse teenistuses," seisab Buckinghami palee avalduses. "Ehkki nende otsus kurvastab kõiki, jäävad hertsog ja hertsoginna meie pere armastatud liikmeteks."

Harry ja Meghani esindaja ütles: "Nagu näha mullusest tööst, on Sussexi hertsog ja hertsoginna jäänud pühendunuks oma kohustele ja teenistusele Ühendkuningriigis ja üle maailma, ning nad on pakkunud jätkuvat toetust organisatsioonidele, keda nad on vaatamata oma ametlikust rollist esindanud." Hertsogipaar lisas: "Me kõik võime elada teenistusvalmit elu. Teenistusvalmidus on universaalne."