Elsa Hosk 2018. aastal Victoria's Secreti pesuetendusel. Foto: Reuters/Scanpix
Inimesed
17. veebruar 2021, 12:00

ELU KÕIGE HULLEM VALU, HIRM JA PIMEDUS: supermodell kirjeldab esiklapse sündi

Soome päritolu supermodell Elsa Hosk sai hiljuti emaks ja pani tütrele armsa soome nime. Kuid lapse sünd oli tema sõnul kohutav katsumus. Seda kirjeldab ta nüüd pikas essees.

Hosk (32) teatas enda ja Taani ettevõtja Tom Daly esiklapse sünnist reedel. Lapsuke sai nimeks Tuulikki Joan. Teisipäeval jagas aga Elsa Instagramis kuueosalist esseed, mis kirjeldab beebi ilmaletulekut kogu selles valus ja vaevas.

Elsa oli otsustanud, et tema laps sünnib kodus vanni. Ta oli käinud hüpnosünnituse kursustel ning lisaks Tomile oli tal abiks mitu inimest, kuid kõik ei käinud nagu raamatus - valud kestsid mitu päeva, ning kui tundus, et sünnitus hakkab viimaks tõsiselt pihta, kulus ikkagi palju piinavaid tunde, enne kui Elsa tohtis last välja pressima hakata. Ka pea väljumiseks kulus mitu tundi. Sünnitaja oli ahastuses. "Mul oli tunne, et ta ei tulegi välja. Hakkasin kahtlema, kas ma ikka suudan seda teha, vastu pidada, lapse välja pressida."

Elsa hingas nii, nagu talle õpetatud oli. Tuhudes lahustus tema enese mina. "Tundsin sel hetkel elu kõige suuremat valu, hirmu ja pimedust. [...] Lasin lahti oma egost, oma uhkusest." Kui lapsukese pea viimaks paistis, näidati seda Elsale peeglist - see andis talle hämmastaval kombel jõudu. 

Kui tütar viimase pressimisega viimaks välja oli pääsenud ja Elsa rinnale asetati, olid kõik valud ununenud. "Mind haarab armastus, uhkus, õnn. Ta on siin. Räägin temaga. Ütlen, et olen tema üle nii uhke. Tema ema on sõja läbi käinud, aga tema on nii rahulik, pulss on nii stabiilne, ta saabus koos päikesega kell seitse hommikul ning õudusfilmilik pimedus toas muutus heledaks päikeseküllaseks unelmaks."