Laura Põldvere 2020. aasta Eesti Laulul. Foto: Martin Ahven
Saund
17. veebruar 2021, 11:08

KUS ON TUGEV NAINE?! KUS ON VUNK?! Laura „Play“ ajas Soome muusikaeksperdid kimbatusse (4)

Laura Põldvere pürib palaga "Play" Soome esindajaks maikuisel Eurovisionil, kuid kohalikud eksperdid ei usu tema võiduvõimalustesse.

Soome riiklik ringhääling Yle lasi tänavusi võistuslaule vaagida žüriil, millesse kuulusid muusik ja hitilooja Vilma Lähteenmäki, Jyvaskylä ülikooli lektor Henna-Riikka Peltola, kes on spetsialiseerunud muusika tekitatavatele emotsioonidele, ning näitleja ja  lavastaja Samuel Harjanne ("Billy Elliot").

Peltola nimetab Laurat Soome Nicole Scherzingeriks - Pussycat Dollsi star on oma seksapiili poolest üle maailma kuulus. Ent muusikateadlane ei leidnud Laura palast kantrimõjutusi, mida tutvustuses toonitatakse. Ta usub, et ehk on taotluseks võetud midagi Dolly Partoni hiti "Jolene" sarnast, kuid kantrisaundi polevat ollagi. 

Lähteenmäki kiidab Laura tämbrit, mille kerge kärin valjemates ja kõrgemates kohtades on tema sõnul super. Laul algavat paljutõotavalt, kuid muusikaeksperti häirib, et refrään katkeb poole pealt. "Kuulajana ootan, et see areneks," seletab ta. Kuid "Play" naaseb salmiosa juurde.

Ka Peltola ootas refräänist märksa enamat. "Harmoonia ei muutu üldse." Ta toob võrdluseks Loreeni eurolaulu "Euphoria", mille refräänis oli tema sõnul võrratu alanev modulatsioon. "Tundus, et kohe juhtub midagi põnevat. "Play" vajaks midagi sarnast."

Harjanne paneb imeks, et Laura laulu sõnad räägivad tugevast naisest, kuid meloodia on rauge kantriviis, mis ei arene kuhugi. "Ütleksin, et see ei arene isegi refrääniks, vaid kogu pala koosneb jätkuvast salmist. Puudub vunk!" Muusikalilavastaja sõnul peaks laval olema naine, kes püüab mehe lassoga kinni ja sunnib teda andestust anuma. "Aga laulust see ei kajastu, see on sääraseks action'iks liiga tšill." Ka selliseid prügikottidest kardinaid nagu videos Harjanne ei kasutaks.

Peltola lemmik on Soome võistluslaulude seast Ilta "Kelle mä soitan". Lauljatar on ka Lähteenmäki soosikute seas. Lähteenmäki lemmikud on veel Blind Channel ning omaaegse Rootsi diskotähe Pandora koostööpala Telfon Brothersiga. Selle viimase valiks Eurovisionile ka Harjanne.