Foto: Aldo Luud
Inimesed
15. veebruar 2021, 20:13

Ando Kiviberg mälestab Jaak Johansoni: see energia ja vägi, mis temas on, ei kao mitte kuskile

Hiljuti meie seast lahkunud Jaak Johanson jättis jälje paljudesse inimestesse. „Ringvaates“ mälestas armastatud lauljat Eesti pärimusmuusik Ando Kiviberg.

Pisaraid tagasi hoidva Kivibergi sõnul jääb osake Jaagust alati meiega: „See energia ja vägi, mis temas on, ei kao mitte kuskile.“

Kiviberg väidab, et Jaak oli ka väga oluline osa Viljandi pärimusmuusika festivalist: „Ta aitas väga tugevalt vaimse vundamendi loomisega. Ta hoolis päris asjadest ja näilisusest ei hoolinud ta absoluutselt.“

Kivibergi sõnul oli Jaaguga alati erakordselt huvitav rääkida, kuna muusik oli suurepärane maailma mõtestaja. „Ta oskas sõnastada selliseid nähtuseid ja asju, mida paljud tunnevad, aga ei oska neid kirjeldada,“ sõnab Kiviberg ning toob näiteks, kuidas Johanson olevat Pärimusmuusika festivali kohta öelnud, et see on koht armumiseks.

Kiviberg räägib, et tülli ei olnud Jaaguga võimalik minna. Küll aga võis Johanson olla väga hea arvustaja, andes kriitilist tagasisidet nii, et see oli ka arvustatavate poolt mõistetav ja vastuvõetav.

Johansoni mõju jätab pärimusmuusika valdkonnale jälje, väidab Kiviberg. Seda nii filosoofi ja mõtestajana, isiklik eeskuju kaudu kui ka  oluliste eesmärkide ja põhimõtete sõnastajana.

„Elu läheb edasi, meie asi on olla talle tänulik ja kanda tema vaimu kaasas.“