Ashley JuddFoto: Reuters/Scanpix
Inimesed
14. veebruar 2021, 11:00

KOLETU ÕNNETUS: põrgupiinades näitlejanna kisendas viis tundi metsas (6)

Hollywoodi näitlejanna Ashley Judd on Lõuna-Aafrika haiglas intensiivraviosakonnas: ta sattus nii ränka õnnetusse, et oleks äärepealt jalast ilma jäänud. "Kisendasin viis tundi metsas, puupulk hammaste vahel, kuni abi toodi."

Judd (52) on koos oma elukaaslasega aastaid Kongos käinud, et uurida sealset ohustatud bonobode populatsiooni, kirjutab Today.com. Sel nädalal aga kukkus näitlejanna sealses vihmametsas nii õnnetult, et jalaluu murdus neljast kohast. Lisaks tabas Ashleyt närvikahjstus.

Judd andis intervjuu Lõuna-Aafrika haigla intensiivraviosakonnast, kuhu ta oli toimetatud, sest Kongo haiglad polnud valmis nii "tohutute katastroofiliste vigastustega tegelema". Näitlejanna rääkis Instagrami videos New York Timesi ajakirjanikule Nicholas Kristofile, et kukkus varahommikusel metsasretkel kahe tipptasemel teadlase seltsis. "Mu pealambil olid küll uued patareid, aga valgus oli natuke nõrk." Judd on küll varemgi hämarikus matkanud. "Kuid õnnetusi juhtub. Teerajal oli langenud puu, mida ma ei märganud, ja ma astusin väga hoogsa tempoga ja kukkusin puule otsa."

Järgnevad 55 tundi olid Juddi sõnul põrgulikud. Esmalt lamas ta viis tundi metsa all ja kisendas nagu metsloom valust, seni kuni üks teadlastest abi järele tõttas. Et röökimine nii vali poleks, järas Judd puuoksa. Aeg-ajalt kippus teadvus kaduma. 

Viimaks kanti ta võrkkiiges metsast välja. Järgnes piinav sõit mootorrattaga. Valust nõrkemas Ashleyt tuli istuli hoida. "Üks mees juhtis ja teine istus mu selja taga toeks. Pidin oma murunenud sääreluu ülemist osa oma käega paigal hoidma, ja see kõik kestis kuus tundi. Olin hullumas."

Judd tõdeb: kui ta poleks kuulus näitleja, oleks ta ilmselt jalast ja ehk ka elust ilma jäänud. Ta on küll kannatanud piinavaid valusid, kuid tunneb määratut armastust, kaastunnet ja tänu. "Kongolaste ja minu vahe on õnnetuskindlustus, mis võimaldas mul 55 tundi pärast õnnetust Lõuna-Aafrikas operatsioonilauale pääseda," nendis Judd. Tema sõnul ollakse selles Kesk-Aafrika riigis nii vaesed, et isegi valuvaigisti on luksus.