Whedon 2015. aastal oma filmi "Avengers: Age of Ultron" esilinastusel. Foto: Reuters/Scanpix
Tele
11. veebruar 2021, 13:22

„Vampiiritapja Buffy“ näitlejad süüdistavad sarja loojat julmuses

"Vampiiritapja Buffy" näitlejanna Charisma Carpenter süüdistab sarja loojat Joss Whedonit mürgises ja julmas käitumises. Temaga on ühinenud teisedki menuseriaali näitlejad.

Neli aastat Cordelia Chase'i kehastanud näitlejanna kirjutab ühismeedias, et Whedon (56) kuritarvitas "Buffy" ja "Angeli" võtteil korduvalt oma võimu, rääkis paljudega ebaviisakalt ning ässitas näitlejaid üksteise vastu üles. See tekitanud Carpenteris ärevust ja jõuetustunnet ning võõrandanud teda oma kolleegidest. Whedon vihastanud hirmsasti, kui Carpenter rasedaks jäi. Neljandal raseduskuul, mil näitlejanna kaalus vaid 57 kilo, sõimas ta Charismat paksuks ning olles teda varem korduvalt vallandada ähvardanud, tegigi selle teoks, kui laps oli sündinud. 

Nimiosatäitja Sarah Michelle Gellar paistab Carpenteri süüdistust toetavat. "Ehkki olen uhke, et mu nime seostatakse Buffy Summersiga, ei taha, et mu nime igavesti Joss Whedoni nimega seostataks," kirjutas ta. Näitlejanna lisas, et on kõigi vägivallaohvrite poolt. "Olen uhke, et nad on suu avanud."

Buffy nooremat õde Dawni mänginud Michelle Trachtenberg jagas oma fännidega Gellari postitust. Tema sõnul ei käitunud Whedon sündsalt. "See, mis ta tegi, oli väga halb. Aga meie võidame. Sellega, et oleme ellu jäänud!" 

Ka "Buffy" näitlejanna Amber Benson võttis sõna: ""Buffy" õhkkond oli toksiline."

Whedon ise pole süüdistusi esialgu kommenteerinud. Esmakordselt levisid süüdistused tema viljeletavast mürgisest töökohakultuurist seoses filmiga "Õigluse liiga" (2017) - sellise väitega tuli mullu lagedale näitleja Ray Fisher. Carpenter otsustas nüüd sõna võtta solidaarsusest Fisheriga. "Olen ligi kakskümmend aastat keelt hammaste taga hoidnud ja koguni leidnud põhjendusi teatud sündmustele, mis mind tänase päevani traumeerivad," kirjutab Carpenter. 

Ka "Buffy" võtteil osalenud kaskadöörid Sophia Crawford ja Jeff Pruitt on Whedonit egomaniakiks nimetanud.