Foto: Aldo Luud
Inimesed
6. veebruar 2021, 13:25

Jaanus Nõgisto kogub raha, et teha film Jaak Joala vastuolulise kuju autorist (30)

Režissöör Jaanus Nõgisto kogub ühisrahastusplatvormil Hooandja raha, et valmis vändata film skulptor Mati Karminist. Kunstniku seni viimaseks teoseks on möödunud aastal Viljandisse Jaak Joala mälestuseks püstitatud vastuoluline ausammas.

Dokumentaalfilm „Võitlus lohega endas ja lohedega enda ümber“ on juba kaua plaanis olnud ning Nõgisto enda väitel on ta Karminit portreteerinud juba aastal 1993.

„Meie hiljuti lahkunud kolleeg ETV-st, Jüri Tallinn, jälgis kaameraga skulptorit pikemat aega, jäädvustades Marie Underi kuju valmimist. Tema filmitud materjali on Jüri Tallinna sugulased usaldanud uue filmi tegijatele, et portree Mati Karminist valmis saaks, kirjutatakse projekti Hooandja tutvustuses.

Jaanus Nõgisto soovib dokumentaalfilmiga Mati Karminist jutustada loo inimesest ja kunstnikust, kes hoolimata tema sees ja ümber lehvivatest lohedest on jätmas kustumatut jälge meid ümbritsevasse avalikku ruumi. 

Kuigi Karmini loominguga on juba aastakümneid tutvuda saanud, on skulptor just Joala kuju ümber toimuva tõttu päevakorda kerkinud. Tänu sellele on aeg dokumentaali sünniks küps: „Nüüd räägivad Mati Karminist kõik – tema ausammas Jaak Joalale ei jäta külmaks kedagi. On õige aeg film lõpetada.“

Õnnestumise korral peaks film valmima enne suve – juunikuuks.

Joala kuju kaeti veebruari alguses kinni. Selle edasine saatus on veel lahtine.