Uku HaasmaFoto: Erakogu
Inimesed
4. veebruar 2021, 06:00

Uku Haasma: loo sõnu kirjutades olin värskelt armunud (1)

„Kindlasti olen juba võitnud, aga tahan näha, mis ka finaali lava pakub,“ räägib „Eesti laulu“ poolfinalist Uku Haasma, kes osaleb enda kirjutatud looga „Kaos“

Esimest korda „Eesti laulul“ osalev Uku on muusika sees üles kasvanud ja sellega seotud olnud terve elu – Uku isa on muusik ja kodus on teda alati ümbritsenud erinevad pillid. 14aastaselt algas aga suurem muusikaline teekond. „See oli moment, kus tundsin, et tahaks hakata basskitarri mängima. Kuulasin erinevat sorti muusikat ja just basskitarr hakkas mind kõnetama. Mainisin seda ka isale,“ meenutab laulja. 

Samal ajal juhtusid koolivennad tegema bändi, kust oli puudu täpselt üks basskitarrist. „Ühel päeval tulin koolist ja mind ootas kodus punane kitarr, nägin seda ning helistasin kohe poistele, kes ütlesid, et tuleksin proovi. Mõne tunni pärast olin juba oma esimeses bändiproovis, kus sõber näitas ette, kuidas basskitarri õigesti mängida. Nii see käima läks...“ jutustab Uku. 

Uku räägib, et tema muusika on aja jooksul kindlasti muutunud. „Bändi tegemise ajal liikusime rohkem roki suunas, nüüd aga on muusika minu jaoks justkui vaba kunstivorm,“ sõnab ta. „Muusika on minu jaoks väljendusviis ja loon selliseid lugusid, kuhu saan ise sisse minna. Teisiti ma ei oskakski. Tajun hästi emotsioone ja mulle meeldib neid muusikasse panna. Muusika peab olema aus ja aitab mul lennata ning minna kuhugi teise dimensiooni.“ 

Oma eeskujudeks peab Uku selliseid artiste nagu Anderson Paak ja Tom Misch, James Brown ja  Robbie Williams, Eestis Genialistid ning Gunnar Graps – kõik nad on teda väga palju kõnetanud. Nüüd on noore artisti eesmärk olla kodumaal arvestatav muusik ja anda sel aastal välja album.

„Kaos“ räägib hetkest, kus kõik on ülihästi

Mõte „Eesti laulul“ osaleda tuli Ukul suve algul ja ta esitas sinna koguni kaks laulu. „Mul oli parasjagu üks loo mõte olemas ja tundsin, et võiks „Eesti laulule“ proovida. Ma isegi ei tea, miks, aga igaks juhuks saatsin ka teise loo ja juhtus, et hoopis see sai poolfinaali,“ meenutab ta.

Poolfinaali pääsenud lugu „Kaos“ sündis Uku sõnul nii, et kaasautoril Rudolf Toltsbergil oli üks laulu mõte ja valmis oli ka pisike viisijupp. „Kuulasin seda ja teadsin kohe, et laulul on potentsiaali ja teeme edasi. Arutasime omavahel, mis emotsioone see tekitab ja kuhupoole liikuda. Umbes poolteise tunniga olid mul juba esimese salmi ja refrääni sõnad olemas,“ kirjeldab muusik. Loo kolmanda autori Henri Erik Tammaiga mõeldi välja teine salm ja vaadati, kuidas lugu edasi kasvatada. 

 „Lugu on minu jaoks päris isiklik. Just tol ajal, kui need sõnad kirjutasin, olin värskelt armunud. See lugu räägibki momendist, kus oled oma kallima kaisus, kõik on ülihästi ja süda tuksub meeletult,“ avaldab Uku. 

„Eesti lauluga“ kaasneb igal aastal tohutu avalik tähelepanu nii Eestist kui välismaalt. „Harjun sellega tasapidi. Viimasel ajal on olnud palju intervjuusid, huvi tuntakse ka välismaalt ning tehakse blogide jaoks lugusid. Mulle see karussell väga meeldib ja kavatsen seda nautida,“ ütleb Uku. 

Kui rääkida Eurovisionist, siis Uku ennast selle tohutuks fänniks ei pea. „Aga eks ikka igal aastal natuke jälgid ja tullakse kokku, et koos sõud vaadata.“ Võidukas eurolugu peab tema sõnul olema hea emotsiooni ja minekuga, kaasahaarav ning meeldejääv. Tänavusel „Eesti laulu“ konkursil peab Uku favoriitideks just neid artiste, kes on varem Eurovisionil  käinud ja rahvale juba tuttavad, näiteks Koit Toomet ja Jüri Pootsmanni.