Tony Bennett ja Lady Gaga pälvisid 2015. aastal oma plaadiga "Cheek to Cheek" parima traditsioonilise popvokaalalbumi Grammy. Foto: Reuters/Scanpix
Inimesed
2. veebruar 2021, 09:58

KURB UUDIS: džässikuulsus Tony Bennett põeb Alzheimeri tõbe

94aastane džässitäht Tony Bennett kannatab Alzheimeri tõve all, paljastas ajakiri AARP. Diagnoosi sai 19-kordne Grammy laureaat viis aastat tagasi. "Elu on kingitus - isegi Alzheimeriga," toonitab laulja - iseasi, kas oma käe läbi - Twitteris.

Ajakirjanik John Colapinto märgib, et tõve tõttu ei saanud ta Bennettit ennast intervjueerida. Temaga rääkis laulja 54aastane abikaasa Susan Benedetto, kellest on saanud Tony peamine hooldaja. "Kuigi  [Tony] tunneb endiselt pereliikmeid ära, pole ta Susani sõnul alati kindel, kus ta on või mis tema ümber sünnib," kirjutab Colapinto USA ajakirjas. Haigus on arenenud nii kaugele, et sellised igapäevased tarbeesemed nagu kahvel või koduvõtmed võivad Bennettile täielikku kimbatust põhjustada.

Haigusele vaatamata valmistub Bennett välja andma teist albumitäit duette Lady Gagaga. Nende 2014. aasta plaat "Cheek to Cheek" oli üliedukas ning pälvis Grammy auhinna. Uus album on salvestatud 2018-2020, mil Alzheimeri tõbi endast järjest rohkem märku andis. "Salvestussessioonide toorversioonidel lausub Tony haruharva midagi, ja kui lausub, kipuvad sõnad takerduma; kohati tundub ta nõutu ja segaduses," kirjutab Colapinto. 

Bennettile diagnoosi pannud arst Gayatri Devi seletab, et vanameistril on kognitiivseid probleeme, kuid mitmed teised ajuosad on endiselt sitked ja töötavad hästi. "Ta teeb 94 aasta vanuses nii palju selliseid asju, mida paljud mittedementsed teha ei suuda," toonitab Devi. "Tony on kognitiivsete häiretega inimeste jaoks tõeline lootuse sümbol."

Oma laulud on Tony Bennettil endiselt peas - ta esitas neid ajakirjanikule tervelt tund aega. Hääl, mis kõneldes oli kõhklev ja takerduv, oli lauldes imeväärselt kaunis ja väljendusrikas ...