Foto: Kenno Soo
Eesti uudised
2. veebruar 2021, 08:41

FOTOD | HÜVASTI, JAAK! Viljandis pandi Joala kuju kasti (88)

Viljandi linnavalitsus otsustas esmaspäeval, et palju kõneainet tekitanud Jaak Joala kuju kaetakse kinni. "Otsustasime, et seni, kuni pole selged kõik juriidilised küsimused seoses autoriõigustega, on mõistlik tulla Maire Joalale vastu ja kuju kinni katta," põhjendas Viljandi linnapea Madis Timpson.

Linnavalitsuse otsus põhineb Jaak Joala lese Maire Joala palvel, kelle esialgne nõudmine oli, et kuju olgu eemaldatud 18. jaanuariks. „Eskiis ja lõpptulemus erinevad nagu siga ja kägu,“ pahandas Maire Joalat Posti tänavale püstitatud kuju, kuigi ta pole seda ise Viljandis vaatamas käinud.

Teisipäeva hommikul alustasid mehed Joala kuju katmist vineerplaatidega. 

"Esialgu ma ei tahaks kohe kommenteerida midagi, nii kaua, kuni meil pole linnavalitsusega asjad selged," lausub Joala lesk Maire Joala pärast sügavat ohet Kroonikale. "Väga tore, et nad reageerisid, seni kuni me saame oma asjad lahendatud," lisab ta. Maire Joala tunnistas, et kõike veel arutatakse, ning enne, kui pole asjad lõplikult aetud, ei taha väga millestki rääkida. 

Jaak Joala kuju autoriks on skulptor Mati Karmin, kellel poole on juba pöördutud Venemaalt, et kuju ära osta. „Lõpp hea, kõik hea. Kui kuju ei kõlvanud Viljandile, siis kõlbab Venemaale,“ põrutab Karmin.

Möödunud aasta viimasel päeval Viljandis avatud taies tekitas kirglikke mõttevahetusi juba siis, kui selle kavand avalikuks sai. 

Eesti skandaalseima monumendi saaga algas aga möödunud sügisel. Viljandi linnavalitsus tegi 12. oktoobril otsuse, millega andis MTÜ-le Meie Viljandi õiguse paigutada Posti tänava parki Jaak Joala mälestuskuju, ning 50 000 eurot toetust. Kuju läks maksma 70 200 eurot. See avati 31. detsembril ning MTÜ kinkis selle Viljandi linnale, nagu leping ette nägi.