Foto: Christopher Little Literary Agency
Inimesed
29. jaanuar 2021, 10:55

Suri mees, kes tegi Harry Potteri ja J. K. Rowlingu maailmakuulsaks

79 aasta vanuses on surnud briti kirjandusagent Christopher Little, kes aastaid tagasi otsustas riskida ja võtta töösse täiesti tundmatu üksikema raamatu teismelistest võluritest. Tänu Little'i otsusele sündis maailma edukaim kirjandusimpeerium - Harry Potter.

Little'i surmast teatas tema agentuur Christopher Little Literary Agency. J. K. Rowlingu elu muutnud agent suri 7. jaanuari oma kodus vähki.

Rowling oli 1995. aastal töötu üksikema, kes oli kirjutanud raamatu võlurpoiss Harry Potterist. Ta saatis kolm esimest peatükki Christopher Little'ile üksnes agendi nime põhjal - Christopher Väike oli tema sõnul nagu mõnest lasteraamatust pärit tegelane, vahendab New York Times. 

Little oli kunagi kuulutanud, et lastekirjandus on ainult raha raiskamine. Ometi otsustas ta Rowlingi teosega riskida ning hakkas sellele kirjastajat otsima. Little saatis "Harry Potteri ja tarkade kivi" 12 kirjastusse ja sai 12 äraütlevat vastust. Viimaks õnnetus tal käsikiri 2500 naelsterlingi eest maha müüa. Summa oli nigel, kuid leping nutikas: Little müüs maha vaid raamatu avaldamisõiguse Ühendkuningriigis ja Briti rahvaste liidus ning nõudis kõrget autoritasu.

Sellest sai alguse kirjandusajaloo edukaim koostöö. "Harry Potterist" sai Suurbritannias bestseller. USAsse müüs Little raamatu õigused juba 100 000 dollari eest. Ekraniseerimisõiguste eest kasseeris ta juba 1,8 miljonit dollarit. Little'i abil kasvas Harry Potteri tegelaskuju ümber tohutu meelelahutusimpeerium - Rowlingu vaimusünnise järgi on valminud nii legod kui lõbustuspargid. 

Rowlingust sai esimene autor maailmas, kes on oma loominguga teeninud üle miljardi dollari. Agentki ei jäänud tühjade pihkudega: mõningail andmeil teenis Little Harry Potteri saagaga üle 60 miljoni dollari.