Ruja aastal 1985.Foto: Mati Hiis/Ajakiri Noorus
Saund
27. jaanuar 2021, 12:23

Ansamblit Ruja tunnustatakse muusikaauhindade jagamisel panuse eest Eesti muusikasse

Traditsiooniliselt antakse Eesti muusikaauhindade galal välja ka auhind panuse eest Eesti muusikasse, millega tänatakse neid muusikuid, kelle tegevus on jätnud tugeva jälje Eesti muusikaajalukku. Sel korral on auhinna saajaks ansambel Ruja.

Tänavu 50. loomisaastat tähistav Ruja on ansambel, kelle panus Eesti muusikasse on mitmele põlvkonnale üheselt mõistetav. Laulud “Nii vaikseks kõik on jäänud”, “Eesti muld ja Eesti süda”, “Teisel pool vett”, “Must ronk” on ainult mõned Ruja hittlugudest, mida rahvas une pealt ära tunneb. Bänd alustas tegevust 1971. aastal Rein Rannapi eestvedamisel. Pea kõikides Ruja lauludes on solistiks armastatud ja varalahkunud Urmas Alender.

Ehkki bändiliikmed on aastakümnete jooksul mitmeid kordi vahetunud, on Ruja alati jäänud. Ansamblisse on kuulunud muusikud Urmas Alender, Jaanus Nõgisto, Rein Rannap, Jaan Karp, Tiit Haagma, Andrus Vaht, Toomas Veenre, Andres Põldroo, Margus Kappel, Ivo Varts, Priit Kuulberg, Igor Garšnek, Toomas Rull, S.P. Gulliver, Nevil Blumberg, Rein Joasoo ja Raul Sepper.

Bändi tegutsemise saab jaotada nelja etappi: varane Ruja, proge-Ruja, pop-Ruja ja hiline Ruja. Jaanus Nõgisto on ilmestanud Ruja tegevust kui protsessi, liikumist, mitte kui pelgalt bändi. Liikumise erinevatel perioodidel on olnud mitmeid tooniandvaid autoreid ja ajastu vaimust kantud tegureid.

Ruja muusika on üleni rahvuslik originaalmuusika, mis kasutab põhiliselt professionaalseid, kirjanduslikult tugevaid laulutekste. Koostööd on tehtud luuletajate Jüri Üdi, Ott Arderi, Hando Runneliga; edukalt on kasutatud ka klassikalist luulet, näiteks Ernst Ennot ja Lydia Koidulat. 

Ruja mängis suurt rolli nii laulva revolutsiooni ettevalmistamises, kui ka eestluse hoidmisel üleüldiselt. Kahtlemata on ansambel mõjutanud Eesti muusika edasist käekäiku ning loonud suure hulga laule, mis on saanud Eesti muusika klassikaks ja mida esitatakse aktiivselt veel mitmeid aastakümneid. 

Eesti muusikaauhindade gala toimub 28. jaanuaril ning jõuab televaatajateni Kanal 2 vahendusel. Õhtut juhivad Dagmar Oja ja Kaire Vilgats.