Ryuichi Sakamoto 2013. aastal žüriiliikmena Veneetsia filmifestivalil.Foto: Reuters/Scanpix
Film
26. jaanuar 2021, 11:42

Jaapani tippheliloojal Ryuichi Sakamotol diagnoositi vähk

Oscari-laureaat Ryuichi Sakamoto teatas oma veebiküljel, et tal on diagnoositud soolevähk. See pole jaapani tippheliloojal paraku esimene kord vähiga võidelda. 

"Uudis oli rusuv, kuid tänu võrratutele arstidele läks operatsioon edukalt. Praegu on käsil ravi," vahendab Briti leht The Guardian Sakamoto teadet. 

69aastane helilooja, muusik ja produtsent avaldas meedikutele sügavat tänu. "Neil asjaoludel kujunevad pikad töised sõidud keerukaks. Kuid jätkan ravi ajal töötamist nii palju kui võimalik ... Nüüdsest elan vähiga kõrvuti. Kuid loodan veel veidi aega muusikat teha."

Ryuichi Sakamoto sai 1970. aastate lõpul tuntuks elektropopiansambliga Yellow Magic Orchestra. Soolokarjääri raames on ta andnud välja 19 sooloalbumit ning teinud koostööd selliste Lääne muusikutega nagu Beach Boysi täht Brian Wilson, Iggy Pop ja David Byrne. 1983. aastal mängis Sakamoto koos David Bowiega Nagisa Oshima filmis "Merry Christmas Mr Lawrence" ning komponeeris selle maailmakuulsa tunnusmeloodia. 

Sakamoto on kirjutanud muusikat ka Pedro Almodóvari, Oliver Stone'i ja Alejandro González Iñárritu filmidele. Bernardo Bertolucci "Viimane keiser" (1986) tõi Sakamotole nii Oscari, Kuldgloobuse kui ka Grammy auhinna.

2014. aastal diagnoositi Sakamotol kurguvähk ning ta taandus aastaks areenilt, et haigusega võidelda. "See oli mu elu kõige karmim, füüsiliselt kõige valusam aeg. Ma ei saanud peaaegu üldse süüa ega isegi sülge neelata," rääkis Sakamoto 2015. aastal. "Tunnen end nüüd paremini. Olen energiat tulvil, aga ei või iial teada. Vähk võib kolme, viie, võib-olla kümne aasta pärast naasta."