Vilen Künnapu näituse " Maailma peatamise maastikud" avamine Haus galeriis. Foto: Arno Saar
Üritused
25. jaanuar 2021, 12:17

GALERII | Vilen Künnapu eksponeerib uuel näitusel ekspressiivseid ja omalaadseid akrüülmaale

Haus galerii avas arhitekti ja kunstniku Vilen Künnapu personaalnäituse "Maailma peatamise maastikud", vahendab Menu

Künnapu eksponeerib näitusel valdavalt suureformaadilisi akrüülmaale, mis on ekspressiivsed, omalaadse geomeetria ja märgisüsteemiga teosed, milles on suur annus teadlikult rõhutatud naivismi.

Vormiliselt tegeleb Künnapu oma maalidel sama probleemikäsitluse ja töövõttestikuga nagu arhitektuuriski – jõulised värvilahendused ja erinevate arhitektuurielementide eklektika.

Vilen Künnapu on end Eesti kunstiajalukku põlistanud 70-ndatel neofunktsionalistliku, 80-ndatel postmodernistliku, 90-ndatel edukaima ning tänapäeval kõige ekstsentrilisema arhitektina.

Kui püüda nimetada tegurit, mis ühendab tema loomingulist praktikat – kusjuures viimane hõlmab lisaks arhitektuurile ka ilukirjandust, assamblaaži, kollaaži, joonistusi ning viimastel aastatel ka maalikunsti –, siis näib olevat kohane öelda, et selleks ühisnimetajaks on usk kunstnik-geeniuse loojamüüti. See ilmneb eriti selgelt Künnapu esseistikas, kus ta näib arhitektuurist kirjutamise vahendusel otsivat oma tegevusele õigustust, projitseerides ennast isegi mitte niivõrd ajaloole kuivõrd ajaloolistele figuuridele. Sellisest projektsioonist kasvab välja Künnapule omane stilistiline võte, milles argumentatsioon on läbi põimitud kultuurilooliselt oluliste isikute elulooliste, sealjuures sageli poolmüütiliste või suisa anekdootlike seikadega.