Tomi RahulaFoto: Martin Ahven
Üritused
19. jaanuar 2021, 19:38

„Eesti laulu“ poolfinaalid toimuvad telemaja asemel Saku suurhallis! Tomi Rahula: see on läbi kaalutletud otsus

Sel aastal toimuvad „Eesti laulu“ poolfinaalid ja suurejooneline finaalkontsert Saku suurhallis. „Eks see toimub nii nagu kõik üritused tänasel päeval, teatavate piirangutega,“ sõnab peaprodutsent Tomi Rahula. 

Rahula räägib, et kindlasti suheldakse veel vajalike institutsioonidega, kuidas üritust täpselt korraldada, aga üks on kindel: publikut tänavu artistidele kaasa elamas ei ole. „Saku suurhall võimaldab meil oluliselt paremini kõiki praegusel ajal kehtivaid piiranguid täita, et üritus saaks korrektselt toimuda ja kaitseksime inimesi,“ ütleb ta. Saku Suurhall on juba aastaid „Eesti laulu“ partner ja just seetõttu toimub üritus ka sel aastal seal.

Algselt pidid poolfinaalid toimuma ERRi telemajas, kuid nüüd tekkis võimalus pidada need hoopis Saku suurhallis. „Seal on piisavalt ruumi, et inimesed oleksid hajutatult ja hoiaksid vajalikku distantsi. Olenemata sellest, et publikut pole, on kohal telemeeskond ja võistlejad: Saku suurhalli mõistes on see küll käputäis inimesi, aga hajutada inimesi nii, et kõigil oleks mugav, on oluliselt lihtsam kui kusagil mujal saalis,“ selgitab Rahula ja lisab, et ürituse korraldamine Saku suurhallis on lihtsam kui telemaja stuudios.

Ka stuudiot ja lava ei pea „Eesti laulu“ meeskond mitu korda üles ehitama ning taas maha võtma. „Meil jääb kogu stuudio üles, ehitame lava ühe korra üles ja võtame pärast kolme saadet maha. Telemajas oleksime pidanud stuudio teiste saadete jaoks vabastama ja finaaliks taas üles panema, mis oleks olnud nii-öelda topelttöö. See on päris suur töömaht, mille võidame,“ räägib peaprodutsent.

Võiks ju arvata, et ürituse korraldamine Saku suurhallis, mis mahutab 10 000 pealtvaatajat, on raharaiskamine, sest koroonapiirangud publikut saali ei luba ning seetõttu jääb ka tavapärane piletitulu saamata. Tomi väidab aga, et tegelikult hoitakse Suurhallis tegutsedes lava ehitamise pealt kokku. „Me ei pea lava mitu korda üles panema ja maha võtma. Üks kord ehitada ja maha võtta on tunduvalt odavam, kui seda mitu korda teha. Telemajas olnuks see natuke komplitseeritum ja keerulisem, kui „Eesti laul“ võtaks kogu nädalaks ära kaks stuudiot – teised telesaated kannataks, sest neil on ju omad salvestused. Kui asi jääks eelarvest välja, ei läheks me telemajast välja,“ ütleb Rahula, et otsus on korralikult läbi kaalutletud.

„Pisike kübeke publikut ikka tekib.“

Tänavu on ka Saku suurhalli lava teistmoodi üles ehitatud. „Praegu on saal ehitatud üheks Black Boxiks (saali tüüp – toim.), kus tulevad lisaks „Eesti laulule“ ka teised muusikaüritused. Seal on olemas valmidus teha korralik telesaade. See pole lihtsalt üks suur hall siniste toolidega,“ ütleb Rahula. 

Publiku puudumine korvatakse tänavu võistlejate ja green roomiga. „Pisike kübeke publikut ikka tekib,“ muigab Tomi. Kindlasti on rahvahulga puudumine sõltuvalt artistist keeruline: „Mõni artist mängib puhtalt telepildile, aga mõni laulja ootab publikult energiat juurde ja selle võrra on kindlasti raske. Küll aga on lõppkokkuvõttes hääletaja teleri taga, kohapeal on küll inimesed, aga võistlusmomendina on olulisem telepilt.“

Koroonatingimustes on sedavõrd suurt üritust korraldada raske. „Need riskid ja vastutus on väga suured, aga teeme kõike selleks, et neid maandada. Seetõttu lähemegi suurde saali, kus on võimalik neid paremini hajutada kui telemajas,“ selgitab Rahula. Hetkel on ürituse korraldamine läinud üsna valutult ja suuri muutusi pole olnud vaja teha: „Oleme läinud kogu aeg arvestanud, et publikut ei tule. Õnneks on ürituseni veel aega, tänasest päevast kuu aega – muidugi võib muutusi tulla ja ei tea, millises suunas, aga ikka loodad, et peaks paremaks minema. Finaali osas lootsime, et publik saab tulla, aga tänase seisuga ei saa seda kindlasti teha. Kui kahe nädala sünnib mõni ime ja maailm muutub ning piirid lähevad valla, jõuame seda otsust kaaluda, aga hetkel on see viimane asi, mille peale mõtleme.“

Viimaks kinnitab Tomi, et tänavune telesaade tuleb samasugune nagu igal aastal. „Vahet ei ole, kas publikuga või mitte ja millises saalis, teeme ikka ägeda sõu,“ ütleb ta.