Riigikogu.Foto: Robin Roots
Poliitika
19. jaanuar 2021, 18:39

Riigikogus vohab koroona: juba kümme nakatunut ja 50 lähikontaktset (53)

Eile kirjutas Õhtuleht, et Isamaa fraktsioonis on neli koroonapositiivset, kuid kõik liikmed pole veel testitulemusi teada saanud. Terviseamet teatab nüüd, et Riigikogu koldes on juba kümme nakatunut ja umbes 50 lähikontaktset.

Üks nakatunud Isamaa poliitikutest on Üllar Saaremäe. "Pean vist vastu puud koputama, aga kui täna poleks helistatud ja öeldud, et olen koroonapositiivne, siis poleks arugi saanud," ütles Saaremäe Virumaa Teatajale, et tervis on tal õnneks hea.

Riigikogu juhatus otsustas käesoleva nädala istungid pidada kaugosalusega.

„Praegu on niimoodi, et neli riigikogu liiget meie fraktsioonist on saanud positiivse testivastuse, mõned on saanud negatiivse, sealhulgas mina ise, ja osad ootavad veel vastuseid,“ selgitas Seeder hetkeolukorda esmaspäeval. 

Riigikogu juhatus võttis vastu otsuse pidada 18.–21. jaanuarini kõik istungid kaugosalusega – riigikogu saadikud saavad osaleda istungisaalist, oma riigikogus olevast kabinetist või kodust. 

Isamaa peasekretär Priit Sibul ei soostunud ütlema, millised Isamaa saadikud on saanud positiivse testitulemuse.

„Tõenäoliselt,“ vastas küsimusele võimalikust kaugtööst ka riigikogu spiiker Henn Põlluaas. „Kuigi otsust pole veel tehtud. Me ootame veel viimast informatsiooni, kui palju on riigikogu liikmete ja ametnike seas nakatunuid ja kui paljud on kuulutatud lähikontaktseteks. Vastavalt sellele infole teeme oma otsuse.“

Põlluaas lisas, et ilmselt ei jää olukorrast puutumata ükski parlamendierakond:„Kindlasti on ka neid, kes on nendega [Isamaa liikmetega] kokku puutunud siin eelmise nädala keskpaigas ja lõpus komisjonides kõigist fraktsioonidest – kas siis kogu komisjon või vähemalt need, kes seal lähemal istusid, on ilmselt lähikontaktsed.“

Kuigi Seedril pole formaalselt põhjust riigikogust puudumiseks, on ta kuni terviseameti teateni – kas ta kuulub lähikontaktsete hulka – ettevaatlik ning hoiab parlamendist füüsiliselt eemale.

„Ma ise arvan küll, et sellises kujunenud olukorras tuleb üle minna kaugtööle,“ selgitas Seeder oma seisukohta. „Sel nädalal õnneks on hõre päevakord, toimub valitsuste vahetus ja päevakorrapunkte on väga vähe.“

Seedri hinnangul võis viirus riigikogulaste ja teiste seas levida eelkõige eelmise nädala keskel, kui peaminister Jüri Ratas teatas oma tagasiastumisest ning riigikogu koridorides hakati looma uut võimuliitu.

Reformierakonna pressiesindaja Kajar Kase sõnul ei mõjuta praeguse info põhjal koroonapuhang koalitsiooniläbirääkimisi, kuid see võib veel muutuda.