Foto: Pexels.com
Inimesed
18. jaanuar 2021, 09:46

Ränk haigus viis siitilmast soome laulja Pave Maijaneni (2)

70 aasta vanuses on surnud populaarne soome muusik Pave Maijanen. Iltalehti teatel sai talle saatuslikuks ränk närvi- ja lihashaigus ALS.

1980. aastate keskel hittidega "Lähtisitkö" ja "Jano" ülimat populaarsust nautinud Maijaneni surmast teatas ajakirjandusele tema vennapoeg. Oli teada, et muusik kannatab amüotroofse lateraalskleroosi (ALS) all.

Maijanen ei teinud rängast diagnoosist saladust ning rääkis ajakirjandusele, et esimesed sümptomid andsid endast märku 2018. aasta sügisel, mil ta oli ansambli Wigwam 50. sünnipäeva turneel. 1980. aastail Soome menubändi Dingo produtsendina tegutsenud lauljat tabasid kummalised lihaskrambid ja jõuetus, mis ei jäänud märkamata ka sõpradele. Ka kõne hakkas takerduma. 

Mestari on poissa. Lepää rauhassa, legenda ❤️

Posted by Iltalehti on Laupäev, 16. jaanuar 2021

Haigus edenes kiiresti ja Pave taandus areenilt. Mullu kevadel pälvis laulja Soome kergemuusika elutööauhinna. Viimast korda astus Maijanen avalikkuse ees üles mullu oktoobris. Armastatud muusiku seisund oli juba kehv, kuid ta sai ellu viidud ammuse unistuse - 1970. aastatest saadik pildistamisega tegelnud laulja avas oma fotode näituse. Pave oli näituse avamisel ratastoolis ning tal oli suuri raskusi rääkimise ja liikumisega, märgib Iltalehti. Liigutav oli Maijaneni poja etteaste: Vihtori kandis ette isa suurima hiti "Lähtisitkö". 

Pave Maijaneni jäävad lisaks abikaasa Liisale ning kahele täiskasvanud lapsele leinama suur hulk sõpru ja fänne.