Kunagises TV3 teleseriaalis tuntust kogunud Anna Jankelevitš ehk Mendi-Anna pärast ja enne maovähendusoperatsiooniFoto: ÕL
Inimesed
17. jaanuar 2021, 20:13

„PONTŠIKUMINUTID“ 

HÜVA NÕU ÜLEKAALULISTELE: kaalukirurgia ei tohiks olla emotsiooniotsus

Oleme viimaste nädalate jooksul rubriigis „Pontšikuminutid“ käsitlenud ülekaalulisuse teemat - selle põjuhuseid ja tagajärgi. Kindlasti soovitatakse kaaluprobleeme ennetada õige toitumise ja stressi vältimisega. Kuid on ka alternatiivseid meetoteid, kui olukord on libisenud lootusetult käest. Üks neist on kaalukirurgia. Dr Rein Adamson kinnitab, et ülekaaluga operatsioonile minemise otsusega ei peaks siiski kiirustama, vaid see peaks olema viimane variant.

Eesti üks kogenuim bariaatriakirurg dr Rein Adamson tõdeb, et koroonaviirus on inimeste kehakaalule mõjunud halvasti, sest liikumispiirangud olid suured, töö tegemine toimus enamasti kodus ning sportimise võimalusi oli vähe.

Kui spordisaalid ja muud võimalused ei ole saadaval, soovitab ta kaalu kontrolli all hoidmiseks jalutada või miks mitte proovida mõnd talispordiala, mis praeguste lumiste ilmadega mõjub hästi nii tujule kui kehakaalule.

Kaalukirurgia ei ole emotsiooniotsus, mida uue aasta hakul teha

Dr Adamsoni sõnul kasutatakse operatsiooni üldiselt viimase variandina, kui muud proovitud meetodid ei ole tulemusi andnud. “Teatud kehakaalupiirist tervislik toitumine ainult ei aita, siis tuleb midagi ette võtta,” tõdeb ta ja lisab, et väga suure kehakaalu puhul alla võtta on väga raske ning vaid vähestel jagub selleks raudset tahtejõudu ning jaksu.

Bariaatriakirurg dr Adamson (KRISSI)

Edasi lugemiseks: