Tiit LilleorgFoto: Aldo Luud
Inimesed
16. jaanuar 2021, 12:56

Suri näitleja Tiit Lilleorg (20)

Reede õhtul suri 79aastasena koroonaga nakatumise tagajärjel kauaaegne Vanemuise teatri näitleja Tiit Lilleorg.

Positiivne koroonaproov tuli detsembri alguses ja haiglaravi kestis nädalaid. Abikaasa Alla Lilleorg ütles, et nad on koos tütrega meedikutele väga tänulikud tehtud pingutuste eest, kuid imet ei sündinud, kirjutab Tartu Postimees.

Lilleorg sündis 25. novembril 1941. aastal ja õppis aastatel 1961–1963 Tallinna riikliku konservatooriumi lavakunstikateedris ning 1966–1968 teatriteadust Leningradi riiklikus teatri‑, muusika- ja kinematograafiainstituudis.

Tiit Lilleorg mängis hiljuti veel näiteks värskes spioonifilmis “O2”, mille peaosas säras Priit Võigemast. Ta lõi neli aastat kaasa “Kättemaksukontoris” ning mängis kandvat rolli 2018. aasta seriaalis “Lõks”. Lilleorg näitles ka filmides “Keti lõpp”, “Supilinna Salaselts”, “Kuhu põgenevad hinged” ja “Agent Sinikael”.

Näitlejana tegutses Lilleorg põhiliselt Vanemuise teatris. Ta mängis ka paljudes eesti filmides 1994. aastal asutas ta Ida tantsukooli, mida juhtis koos abikaasa Allaga. 2018. aastal rääkis Lilleorg Naistelehele, et on rollide osas väga valiv ning võtab neid vastu üksnes siis, kui pakkumine tõeliselt kõnetab. Teatrist oli Lilleorg juba toona ammu eemal, vaid vahel harva käis etendustel. Pigem siis, kui mõne kolleegi rollisooritust näha ihkas. Lilleorg oli tegev Ida tantsukoolis, mida ta abikaasa Allaga vedas, ja andis koolis kolmele klassile nädalas ühe tunni. Aine nimeks oli lavaline suhtlus.

Möödunud aastal tegi Tiit Lilleorg kaasa Netflixi ülipopulaarses sarjas "The Queen's Gambit". Lilleoru üllatus oli suur, kui teda Netflixi vaadatavuse edetabelit juhtiva seriaali "The Queen’s Gambit" episoodilisse rolli kutsuti. 

Valituks osutumisest andis näitlejale teada näitlejate otsimisega tegelev agentuur Agency Icon. Oma foto saatis mees sinna enda sõnul mõne aasta eest veel Vanemuises töötades ja arvatavasti jäi sõelale tüpaaži pärast.

"Öeldi, et tuleb mängida vana meest. Mina vastasin, väga hea, täitsa eakohane. Hea, et ei pea noort armastajat mängima. Mage nali!" muigas ta. 

Kohapeal selgus, et Lilleoru ekraanipartneriks sai Leedu filminäitleja Juozas Budraitis (80), kel ette näidata ligi 70 filmirolli. Tõeline kuulsus. Mehed sõbrunesid hetkega.

"Suhtlesime kohe nii, nagu oleksime väga kauased tuttavad. Vähemalt tuttavad, kui mitte sõbrad," lõid mehe silmad uue sõbra saamise puhul särama. "Tundsin ta kohe ära, tema mind muidugi mitte. Ta on ju lausa maailmakino mees, käinud isegi üle lombi filmides mängimas."

Muuhulgas oli Lilleorul soov Budraitis pärast koroonapandeemiat külla kutsuda. Kahjuks tollesama koroonaviiruse tõttu Lilleoru unistus täitumata jääbki.