Foto: Robin Roots
Tele
14. jaanuar 2021, 19:57

Maire Joala ausambadraamast: ma väga kahtlen, kas Jaak oleks tahtnud olla Viljandi linna kloun (9)

Varalahkunud muusik Jaak Joala mälestuseks loodud ausammas on tekitanud furoori alates hetkest, mil avalikustati selle kavand. Pinged kerkisid veelgi, kui kuju möödunud aasta viimasel päeval Viljandi kesklinna püstitati. Üheks suurimaks pettujaks oli Jaak Joala lesk Maire.

„See tekitab minus nii positiivseid kui negatiivseid tundeid,“ nentis Maire „Ringvaates“. „Oli ju armas, et lauljat pannakse tähele ja soovitakse talle avaldada tunnustust monumendi näol. Ent see, mil viisil see küpses ja valmis sai, oli kahetsusväärne. Ma väga kahtlen, kas Jaak oleks tahtnud olla Viljandi linna kloun, keda käiakse värviliste tulede valguses vaatamas.“

„Disko pole kunagi olnud tema muusika ning see kuju, kogu see komplekt esindab seda, mida Jaak ei olnud, räägib Maire. Ta kinnitab, et Mati Karmini esialgsele kavandile ta ei poleks öelnud. „See oli absoluutselt teistsugune: tagasihoidlik, soliidne, üleni hall. Polnud seda tilulilu, mis seda praegu ümbritseb, mis teeb selle absoluutselt kohutavaks.“

Kuigi Viljandi linnapea on juba avalikult välja öelnud, et kuju maha võetakse, on Maire arvates vara rõõmustada. „Otsus alles tuleb,“ viitab ta asjaolule, et tegelik võim ausamba saatuse üle on volikogu käes.

Maire räägib, et talle pole ikka veel lõplikult kohale jõudnud, et Jaagu surmast on möödunud juba kuus aastat: „See oleks olnud justkui hiljuti.“ Küll aga ütleb ta, et valu on veidi lahtunud.