Jaak Joala auks püstitatud monument Foto: Kenno Soo
Inimesed
13. jaanuar 2021, 12:27

Jaak Joala lesk nõuab laulja kuju lammutamist: eskiis ja lõpptulemus erinevad nagu siga ja kägu (29)

Jaak Joala lesk ja tema nime patendi omanik nõuab Viljandi linnavalitsuselt, et eelmise aasta viimasel päeval avatud skulptuurilt eemaldataks kõik, mis viitab Jaak Joalale, sest töö lõpptulemus ei vasta sellele eskiisile, mida talle näidati, kirjutab Sakala.

"Eskiis ja lõpptulemus erinevad nagu siga ja kägu," hindab Jaak Joala lesk Maire Joala Posti tänavale püstitatud kuju, lisades samas, et ei ole seda ise Viljandis vaatamas käinud. "Seda tilulilu (värvilisi tulesid – toimetus) seal ei olnud," tõi ta ühe näite eskiisi ja lõpptulemuse erinevusest.

Taies on Maire Joala meelest valmistatud ülejala. "See on haltuura. Mul on väga kahju, et see nii läks, ja olen väga nördinud. Sellisel moel on kuju vastuvõetamatu," selgitab Joala.

Refereeritud artikli täistekst Sakalas.

Linnavalitsusele saadetud nõudekirjas ja hagihoiatuses teatab Maire Joala advokaadibüroo vahendusel, et nõuab kujult kõigi Jaak Joalale viitavate tekstide ning pronksist käte ja pea eemaldamist. Nõudmise täitmist soovitakse kirjas 18. jaanuariks, kirjutab ERR.

Maire Joala rõhub nõudmist esitades asjaolule, et tema on patendiametis registreerinud oma nimele Jaak Joala kaubamärgi. Patent on registreeritud kategooriates, mis puudutavad eeskätt Jaak Joala muusika esitamist. Samas ei ole nõudekirjas küsitud muusika esitamise lõpetamist.

Refereeritud artikli täistekst ERR-is.

Sama arvamust jagab ka Jaagu esimene abikaasa Doris, kellele ei meeldinud kuju juba joonistel. "Mulle ei meeldi see, kuna Jaagule ei oleks see meeldinud. See ei olnud tema natuuri osa. Ta oli tagasihoidlik inimene, kellele ei meeldinud enda muusikatki reklaamida," ütleb Doris Kroonikale.

Dorise arvates näeb ausammas välja nagu Jaak oleks betooni valatud, nagu ta oleks vangis. "Jaak polnud kloun, aga temast tehtud ausammas koos muusika ja tuledega on nagu lõbustuspark," sõnab ta.