Mustafa CelikFoto: Erlend Štaub
Inimesed
12. jaanuar 2021, 15:28

SEGADUS: tuntud teleoperaator andis mõne päeva jooksul nii positiivse kui negatiivse koroonatesti (2)

Tuntud teleoperaator Mustafa Celik jagas Facebookis kuriooset juhtumit – vaid viiepäevase vahega andis ta nii positiivse kui ka negatiivse koroonatesti tulemuse. "Olin täiesti šokis," tunnistab Celik Star FM hommikuprogrammis. 

Mustafa pidi minema Saksamaale laskesuusatamise etappi filmima ja andis 5. jaanuaril koroonaproovi, kuid ootamatult osutus test positiivseks. "Olin täiesti šokis, kolleeg ootas juba ammu lennujaamas. Mõistsin, et positiivse testitulemusega ei saa ma kuhugi minna." 

Mustafa sõnul aga viibis ta kuus päeva toas ega tundnud end halvasti ja Hollandist pärit sõber ütles, et tegu võib olla ka valepositiivse testiga. Ta otsustas teha veel ühe testi, sedapuhku maksis selle eest ise. Mustafa üllatuseks oli see negatiivne! "Olin väga vihane, sest olin kuus päeva oma toas kinni, ma ei saanud minna Saksamaale tööle ega normaalselt olla," sõnab ta.

Mustafa räägib, et Terviseametile ei olnud antud juhtum igapäevane ja antud ametnik ei olnud kokku puutunud sellise olukorraga. "See kontaktisik proovib kätte saada minu perearsti ja SYNLAB-i, et otsida selgust. Samas perearst ütles, et mõlemad võivad olla õiged," ütleb Mustafa. Arsti sõnul ongi mõndel inimestel haiguse läbipõdemine väga kiire ja viirus kaobki organismist.

"Selline olukord, et inimesel on koroonaviiruse ninaneelu proov positiivne, see tähendab organismis on piisavalt palju viirusosakesi, et viiruskandlus on laboratooselt tuvastatav ning järgmisel testimisel, antud juhul siis viie päeva pärast, on tulemus negatiivne, on täiesti ootuspärane," lausub Kroonikale SYNLAB Eesti infektsioonhaiguste valdkonna juht dr Paul Naaber. "Selline olukord, et teine test on negatiivne, on labori ja arstide jaoks igapäevane," ütleb ta.

"Negatiivne tulemus tähendab, et inimesel on organismis viirusosakeste tase nii palju langenud ja inimene on viirusest tervenenud. On teada fakt, et inimesed põevad COVID-19 haigust läbi ka asümptomaatiliselt, vahel hakkavad seetõttu inimesed kahtlema esimeses testis, aga ninaneelu testi PCR meetodil analüüsimise tundlikus on kõrge ja usaldusväärsus on kindel," lisab dr Naaber. 

Refereeritud artikli täistekst Kroonikas.